Loši uvjeti

Roditelji i nastavnici Treće osnovne pokrenuli peticiju za izgradnju nove zgrade škole

''Gradske vlasti Trećoj OŠ oduzeli su njezinu impresivnu zgradu, preinačivši ju u Gradsku vijećnicu, i kako današnji učenici, nastavu pohađaju u uvjetima koji su, tehnički, sanitarno pa i sigurnosno, ispod civilizacijskoga minimuma 21. Stoljeća''
Sci-Tech / Obrazovanje | 26. 02. 2019. u 18:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće roditelja i Nastavničko vijeće Treće osnovne škole u Mostaru pokrenuli su peticiju za izgradnju nove školske zgrade.

Izgradnja nove zgrade škole koja je jedna od najstarijih u gradu postale je nužnost. Kako je na svom Facebook profilu napisao Darko Juka, jedan od roditelja koji su pokrenuli ovu peticiju, sa stropova otpada žbuka, dok zgrada vlaži i zaudara na memlu, a djeca nemaju valjan prostor za tjelesni odgoj,  stolovi i stolci izgledaju zastarjelim.

''Gradske vlasti Trećoj OŠ oduzeli su njezinu impresivnu zgradu, preinačivši ju u Gradsku vijećnicu, i kako današnji učenici, točno 119 godina nakon što je u tu školu zakoračio njezin prvi učenički naraštaj, nastavu pohađaju u uvjetima koji su, tehnički, sanitarno pa i sigurnosno, ispod civilizacijskoga minimuma 21. Stoljeća'', stoji u objavi.

Za dvorište napominju da je skučeno te ''zagrljeno betonom susjednih novoizgrađenih orijaša, a u samomu se školskom dvorištu, u onih par metara obavlja istovar iz dostavnih kamiona u zgradu Kosače''.

''Školsko osoblje, od Uprave, preko učitelja i nastavnika, do domara i čistačica, uistinu daju sve od sebe kako bi zgrada bila čistom i, koliko je to moguće, uvjetnom za rad! Kapa dolje! U školi je zaposlen izvrstan učiteljski i nastavnički kadar, školu pohađaju bistra i odgojena djeca i svi oni – zaslužuju bolje, i od Grada i od sviju nas!'', tvrde roditelji.

Povodom peticije navode da ukoliko vlast ne želi graditi novu zgradu onda je potrebno u potpunosti renovirati postojeću.

''Bilo bi dobro da je u peticiji predloženo i mjesto izgradnje nove školske zgrade… Primjerice, napuštene obiteljske kućice, imanja, vrtovi i livade straga Kosače (netko je jamačno voljan prodati nešto)… No, na što se god gradski oci odluče, to mora biti područje istoga gravitiranja učeničke populacije… Ili to ili neka gradske vlasti, nakon što su im oduzeli ''Domus mater'', u cijelosti (od temelja do krova) prošire, obnove, saniraju i uljepšaju postojeću školsku zgradu, u kojoj nam djeca provode te ključne dane svojega odrastanja i stasanja u zrele osobe'', poručuju roditelji.

Peticija nije namijenjena samo roditeljima učenika škole nego svekolikoj javnosti i moguće ju je potpisati svakom djelatnim danom u administrativnim uredima, u prizemlju školske zgrade, te poručuje: ''Gradonačelniče, Vi ste na potezu''.

 

Kopirati
Drag cursor here to close