Vratili se na nastavu

Roditelji i djeca iz Liplja prekinuli štrajk glađu

Hoće li Ministarstvo prosvjete RS ispuniti obećanja data sinoć roditeljima djece iz Liplja, ostaje da se vidi.
Sci-Tech / Obrazovanje | 12. 04. 2018. u 10:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Učenici područne osnovne škole u Liplju kod Zvornika, koji su jučer skupa s roditeljima započeli štrajk glađu u holu Gradske uprave u Zvorniku, danas su krenuli na nastavu.

Naime, nakon što su bili odlučni da noć provedu unutar zgrade Gradske uprave, sinoć negdje prije ponoći na razgovor s roditeljima stigli su gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović, sa suradnicima, kao i direktor OŠ "Sveti Sava" iz Zvornika, u čijem je sklopu područna škola u Liplju.

Dogovoreno je da učenici i roditelji idu kućama, a da će problem s izučavanjem bosanskog jezika, navodno, biti riješen u najkraćem roku.

Kako je Avaz saznao, u narednim danima bit će poslan dopis Ministarstvu prosvjete u Banja Luci sa zahtjevima roditelja bošnjačke djece vezanim za izučavanje bosanskog jezika, nakon čega bi se na ovaj problem i službeno trebala staviti točka.

Hoće li Ministarstvo prosvjete RS ispuniti obećanja data sinoć roditeljima djece iz Liplja, ostaje da se vidi.

Podsjetimo, Bošnjačka djeca u područnoj zvorničkoj školi u Liplju ne idu na nastavu od početka drugog polugodišta, jer im se uskraćuje pravo na bosanski jezik.

Roditelji su ranije rekli kako neće odustati sve dok im se u đačke knjižice ne upiše bosanski, a ne jezik bošnjačkog naroda.


Kopirati
Drag cursor here to close