Rezultati istraživanja TIMSS – Nova prilika za bolje obrazovanje u BiH

Sci-Tech / Obrazovanje | 07. 12. 2020. u 15:40 Promo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje objavit će sutra, 8.12.2020. u 10 sati na programu BHT1, izvješće i preporuke međunarodnog istraživanja TIMSS 2019 za Bosnu i Hercegovinu.

TIMSS (Trends in International Mathematics and Science Study) je međunarodno istraživanje trendova u znanju matematike i prirodnih znanosti, koje pruža podatke o učeničkim postignućima iz spomenutih oblasti i elementima koji na njih utječu.
Istraživanje TIMSS u svijetu se provodi od 1995. godine među učenicima četvrtih i osmih razreda osnovnih škola, a u njemu sudjeluje više od 60 zemalja.
BiH je u istraživanju TIMSS sudjelovala dva puta, nažalost ne u kontinuitetu. Prvi put, 2007. godine, rezultati su pokazali kako su postignuća učenika iz BiH ispod međunarodnog prosjeka, odnosno, samo 10 % ispitanih učenika iskazalo je sposobnost primjene matematičkih vještina u rješavanju konkretnih problema, a njih 14 % u oblasti prirodnih znanosti.

Drugo TIMSS istraživanje u BiH provedeno je u proljeće 2019. na uzorku od oko 6000 učenika četvrtog razreda u 178 osnovnih škola diljem zemlje.

TIMSS je, uz PISA i PIRLS, jedno od tri najveća međunarodna istraživanja u obrazovanju i u našoj zemlji ih provodi Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, u suradnji s nadležnim ministarstvima obrazovanja i međunarodnim partnerima.

Istraživanje PISA 2018 također je ukazalo na nisku razinu učeničkih postignuća i funkcionalnih pismenosti učenika u BiH. Preporuke toga istraživanja distribuirane su svim razinama obrazovnih vlasti u zemlji, a neke su poduzele i konkretne korake s ciljem kurikularne reforme i unapređenja kvalitete obrazovanja. Nažalost, aktivnosti su usporene ili potpuno zaustavljene uslijed pandemije.

„Rezultati PISA 2018 potvrdili su potrebu za žurnim revidiranjem postojećih nastavnih planova i programa prelaskom na ishode učenja, što je Agencija svih prethodnih godina isticala kao nužnost, jednako kao i potrebu za usvajanjem novih pristupa poučavanju i vrednovanju. U istinitost i točnost tih preporuka uvjerili smo se već tijekom prvih mjeseci pandemije i, nažalost, uvjeravamo se svaki dan iznova.” – kazala je Maja Stojkić, ravnateljica Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje.

Pandemija i prelazak na nove oblike izvođenja nastave stavljaju na ispit ne samo metode podučavanja i tehnološke pretpostavke, već i posjedovanje ključnih kompetencija i funkcionalnih znanja kod nastavnika i učenika. Iz toga je jasno kako je krajnji trenutak za poduzimanje nužnih mjera koje obrazovanje u BiH trebaju učiniti kvalitetnijim i svrsishodnijim.

Rezultati istraživanja TIMSS 2019 bit će nova prilika za nadležne obrazovne vlasti u BiH da poduzmu korake za neodgodivo unapređenje kvalitete obrazovanja.

Kopirati
Drag cursor here to close