Ured za reviziju institucija

Revizija mostarskog Sveučilišta: Nepravilnosti u financijama i broju nastavnika

''Financijski plan nije usvojen za sve pravne osobe koje sukladno člancima 55. i 56. Zakona o visokom obrazovanju u Hercegovačko – neretvanskoj županiji predstavljaju ustrojbene jedinice Sveučilišta u Mostaru'', navodi se.
Sci-Tech / Obrazovanje | 09. 10. 2018. u 15:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sačinjena konsolidirana financijska izvješća ne odražavaju činjenično stanje, s obzirom da u istim nisu obuhvaćeni podaci za šest Instituta kojima je osnivač Sveučilište u Mostaru, što nije sukladno Zakonu o računovodstvu i reviziji u FBiH i članku 60. Pravilnika o računovodstvu i računovodstvenim politikama Rektorata. Nisu prezentirana financijska izvješća, kao ni ostala relevantna dokumentacija vezana za poslovanje istih u 2017. godini. Zbog značajnosti navedenog nismo imali pouzdan temelj da u potpunosti izrazimo mišljenje o konsolidiranim financijskim izvješćima Sveučilišta u Mostaru za 2017. godinu'', stoji u Izvješću o financijskoj reviziji Sveučilišta u Mostaru za 2017. godinu, objavljenom u rujnu ove godine.
 
Kako su naveli iz Ureda za reviziju institucija u FBiH je ''sukladno članku 128. Zakona o visokom obrazovanju u Hercegovačko – neretvanskoj županiji, Sveučilište u Mostaru bilo obvezno da u roku dvije godine od dana stupanja na snagu ovog zakona (22.04.2012. godine) izvrši proces integracije''. 
 
''Aktivnosti na provođenju procesa integracije započete su u 2017. godini, ali iste nisu okončane do 31.12.2017. godine'', naveli su revizori.
 
Revizori, koji su dali suzdržano mišljenje, navode kako se prilikom pripreme i izrade financijskog plana, kao i kod proračunskog izvješćivanja, nije dosljedno pridržavalo odredbi Zakona o proračunima u FBiH i Pravilnika o financijskom izvješćivanju i godišnjem obračunu proračuna u FBiH. 
 
''Financijski plan nije usvojen za sve pravne osobe koje sukladno člancima 55. i 56. Zakona o visokom obrazovanju u Hercegovačko – neretvanskoj županiji predstavljaju ustrojbene jedinice Sveučilišta u Mostaru'', navodi se.
 
Dodaje se kako se ''prilikom evidentiranja prihoda po temelju upisnina i školarina nije se pridržavalo odredbi članka 76. Zakona o proračunima u FBiH, što je imalo za posljedicu da je na datum bilance ukupan financijski rezultat podcijenjen, a kratkoročna razgraničenja precijenjena najmanje za iznos od 1.346.534 KM koliko na datum bilance iznose razgraničenja po navedenom temelju u knjigovodstvenoj evidenciji četiri fakulteta koja su bila predmetom financijske revizije''. 
 
''S obzirom da predmetom revizije nisu bila financijska izvješća svih pravnih osoba u sastavu Sveučilišta u Mostaru, nismo u mogućnosti potvrditi iskazani financijski rezultat. U knjigovodstvenoj evidenciji Filozofskog fakulteta neutemeljeno je izvršeno priznavanje prihoda na ime školarina čija se naplata očekuje u 2018. godini, što nije sukladno članku 76. Zakona o proračunima u FBiH'', navodi se u revizorskom izvješću.
 
 
Revizori navode kako nisu mogli potvrditi utemeljenost zaključivanja ugovora o djelu za obavljanje redovitih, sistematiziranih poslova koji se obavljaju u kontinuitetu tijekom cijele godine, a posebno zaključivanje ugovora o djelu za izvođenje nastave. 
 
''Naprijed navedeno nije sukladno odredbama Zakona o radu, Zakona o obveznim odnosima, kao ni Statutu Sveučilišta u Mostaru. Za angažiranje nastavnog osoblja i stručnih suradnika temeljem ugovora o djelu za obavljanje redovnih poslova, obračun i uplata pripadajućih poreza i doprinosa nisu izvršeni kao za redovan rad sukladno odredbama Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima'', navedeno je.
 
Ističe se kako Fakultet prirodoslovno – matematičkih i odgojnih znanosti i Filozofski fakultet nemaju u stalnom radnom odnosu 50 posto nastavnika i suradnika za obvezne i stručne predmete usko vezane za područje studija, odnosno ne zadovoljavaju pedagoške standarde sukladno članku 13. Uredbe o kriterijima, standardima i normativima u visokom obrazovanju u Hercegovačko – neretvanskoj županiji.
 
''Nisu usuglašena stanja gotovine iskazana na kraju godine u Izvješću o novčanim tijekovima i Bilanci stanja, s obzirom da je na dan 31.12.2017. godine u Izvješću o novčanim tijekovima iskazana gotovina za 835.068 KM manje u odnosu na gotovinu iskazanu u Bilanci stanja. Posljedica navedenog je da financijska izvješća nisu sačinjena sukladno Uredbi o računovodstvu proračuna u FBiH'', navodi se.
 
Revizori ističu i kako nije proveden popis kratkoročnih i dugoročnih razgraničenja na Rektoratu, gotovine, kratkoročnih obveza i razgraničenja na Ekonomskom fakultetu i obveza prema bankama i obveza za školarine i upisnine na Filozofskom fakultetu za 2017. godinu, niti je izvršen u zakonom definiranom roku. 
 
''Samim time nije izvršeno ni usuglašavanje knjigovodstvenog stanja sa stvarnim stanjem utvrđenim popisom, kako je to predviđeno odredbama članaka 25., 26. i 28. Zakona o računovodstvu i reviziji u FBiH'', navodi se.
 
Revizori su skrenuli pozornost kako je uključivanje suosnivača u daljnje financiranje Sveučilišta u Mostaru, sukladno Sporazumu o pravima i obvezama suosnivača nad Sveučilištem u Mostaru, Zakonu o visokom obrazovanju u Hercegovačko – neretvanskoj županiji i Statutu Sveučilišta u Mostaru, neophodno kako bi se omogućilo funkcioniranje Sveučilišta u Mostaru i ispunjenje zadaća koje su definirane navedenim Zakonom i Statutom.
 
U izviješću se upozorava i na broj zaposlenih i ističe kako Pravilnicima o unutarnjem ustrojstvu nije definiran broj izvršitelja nastavnog osoblja, nego je istima ostavljena mogućnost da se broj izvršitelja nastavnog osoblja utvrđuje svake godine sukladno nastavnom planu i programu.
Kopirati
Drag cursor here to close