Zbor

Rektori za slobodu i protiv poreznika

Na izvanrednoj sjednici Rektorskog zbora BiH rektori uputili apel javnosti i institucijama vlasti da se zaustavi kršenje autonomije univerziteta/sveučilišta.
Sci-Tech / Obrazovanje | 31. 10. 2019. u 09:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Rektori su zabrinuti

Izvanredna sjednica Rektorskog zbora/konferencije Bosne i Hercegovine održana je u Zenici, a jedan od glavnih zaključaka odnosi se na aktivnosti nadležne porezne uprave Federacije BiH, koje na temelju Mišljenja Ureda za reviziju institucija u FBiH, provode inspekcijski nadzor angažiranja vanjskih suradnika na javnim sveučilištima.

Kako je priopćeno, rektori javnih sveučilišta smatraju nedopustivim bilo kakve aktivnosti koje imaju za posljedicu onemogućavanje nesmetanog rada sveučilišta te pozivaju nadležne vlasti da se suzdrže od takvih aktivnosti bez prethodnog dijaloga s visokoškolskim ustanovama.

Osim toga, rektori javnih sveučilišta apeliraju na Agenciju za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvalitete BiH i druge javne institucije i traže da se reakreditirani univerziteti u Banja Luci i Istočnom Sarajevu upišu u Registar akreditiranih institucija BiH te napominju kako izostanak upisa čini ogromnu štetu kako ova dva univerziteta, tako i svim drugim javnim sveučilištima, ali i samoj Agenciji.

Jedan od zaključaka sjednice odnosi se na inicijativu koju će rektori javnih sveučilišta pokrenuti pred nadležnim vlastima za izmjenu i Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH na temelju prijedloga i koncensusa Rektorskog zbora/konferencije BiH.

Na sjednici je naglašena zabrinutost rektora zbog brojnih negativnih procesa i pojava koje se odvijaju na području djelovanja pojedinih sveučilišta sa sjedištem u Federaciji BiH, a koje su na štetu autonomije i akademskih sloboda te su konstatirali da je potrebno pokrenuti određene aktivnosti kako bi se autonomija i akademske slobode zaštitile.

Rektori javnih univerziteta/sveučilišta na Rektorskom zboru/konferenciji BiH razmatrali su i provjere vjerodostojnosti diploma od strane javnih institucija. Budući te aktivnosti značajno vremenski opterećuju administrativno osoblje fakulteta i univerziteta/sveučilišta usuglasili su o uvođenju naplate provjere diploma u najmanjem iznosu od 100 KM.

Obzirom na aktivnosti Porezne uprave FBiH na Univerzitetu u Tuzli za koje rektori smatraju da je pritisak na normalno funkcioniranje univerziteta/sveučilišta, rektori javnih univerziteta/sveučilišta zatražit će hitan sastanak s federalnim premijerom, ministricom financija i direktorom Porezne uprave FBiH kako bi se zaustavile radnje koje štete radu univerziteta/sveučilišta i koje imaju za posljedicu ograničenje autonomije.

 

Kopirati
Drag cursor here to close