Niz problema

Rektori u Mostaru zatražili pomoć od Wigemarka: Sveučilišta nam gube autonomiju

Rektori iz BiH traže pomoć i podršku veleposlanika Wigemarka.  
Sci-Tech / Obrazovanje | 01. 12. 2017. u 16:14 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvanredna sjednica Rektorske konferencije/Rektorskog zbora BiH održava se u petak na Univerzitetu "Džemal Bijedić" u Mostaru.

 Na današnjoj sjednici rektori iz BiH razgovaraju o trenutnom stanju u visokom obrazovanju i o problemima koji tište visoko obrazovanje u BiH, a na sjednici prisustvuje i šef Izaslanstva Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark, koji danas boravi u posjetu Mostaru.

 Rektor Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru Sead Pašić u izjavi za Fenu je kazao kako su pozvali veleposlanika Wigemarka da ga upoznaju s problemima i zatraže njegovu pomoć i podršku, kako je istaknuo, onu političku.

 Prema Pašićevim riječima, fokusirani su ključni problemi o kojima žele razgovarati s veleposlanikom Wigemarkom.

''Riječ je o zakonskoj regulativi, odnosno poštivanju ili nepoštivanju zakonske regulative gdje se prije svega misli na odnos županijskih i entitetskih zakona prema Okvirnom zakonu i posljedicama koje takvo djelovanje ima. Sveučilišta nam gube autonomiju, što je poseban problem'', kazao je Pašić.

 Nadalje navodi kako je drugi ključni problem proces akreditacije sveučilišta odnosno studijskih procesa, a to je proces koji nema alternativu, nalazi se u zastoju i može izazvati velike probleme.

 ''Treći fokus našeg interesiranja danas bit će stanje znanosti, odnosno činjenica da je u našim proračunima sve manje i manje sredstava za znanost. Nemamo ni adekvatnu zakonsku regulativu ni strategiju kada je u pitanju znanost i mislim da se država kreće u suprotnom pravcu od onoga što bi trebali biti europski procesi'', istaknuo je Pašić.

 S veleposlanikom Wigemarkom razgovarat ćemo i o mogućnostima da se za javna sveučilišta u BiH osiguraju neki direktni pristupi europskim fondovima ili nekim drugim izvorima financiranja jer osim tekućeg financiranja naša sveučilišta nemaju nikakvu podršku kada je u pitanju razvoj infrastrukture, nabavka opreme i slično.

 Inače, Rektorska konferencija /Rektorski zbor je udruženje sveučilišta/univerziteta koje utvrđuje i zastupa zajedničke interese bosanskohercegovačkih sveučilišta prema organima vlasti i svim subjektima zainteresiranim za razvoj i budućnost visokog obrazovanja, te posebno prema međunarodnim subjektima koji se bave visokim obrazovanjem.

Kopirati
Drag cursor here to close