Sastanak u Sarajevu

Rektori nastoje afirmirati znanstveno-istraživačko djelovanje u BiH

Imamo obvezu i kao Rektorski zbor i kao sveučilišta da podižemo visoko obrazovanje i znanost na jednu višu razinu, a BiH da činimo konkurentnom u europskim procesima'', naglasio je Tomić.
Sci-Tech / Obrazovanje | 03. 04. 2018. u 16:22 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Univerzitet Sarajevo / Sastanak rektora Tomić i Škrijelja

Zajednički nastup javnih sveučilišta s ciljem unapređenja visokog obrazovanja i znanosti u Bosni i Hercegovini bio je povod posjete delegacije rukovodstva Sveučilišta u Mostaru predvođene rektorom Zoranom Tomićem i predsjedavajućim Rektorskog zbora BiH, Univerzitetu u Sarajevu i razgovora s rektorom Rifatom Škrijeljom i prorektorima Sarajevskog sveučilišta.

Bilateralni razgovor visokih delegacija dvaju sveučilišta iskorišten je i za razmjenu informacija s ciljem afirmacije podrške znanstvenoistraživačkom djelovanju u BiH, istaknut je značaj unapređenja i jačanja međusveučilišne suradnje, te su razmatrane mogućnosti njenog dodatnog osnaživanja kroz podizanje kvaliteta nastavnog procesa, znanstvenoistraživački rad i internacionalizaciju, navodi se u priopćenju Rektorata.

U ovom pogledu obje delegacije su potvrdile potrebu i svoju predanost afirmaciji zajedničkog sudjelovanja u akademskim projektima i organiziranju zajedničkih doktorskih studija, koje vide ne samo kao instrumente znanja već i faktore promocije temeljnih akademskih i humanističkih vrijednosti.

Osvrnuvši se na rad Sveučilišta u Mostaru i Rektorskog zbora Bosne i Hercegovine, rektor Tomić je naveo da se sva javna sveučilišta u BiH nose sa sličnim problemima, ali i da se trebaju nadopunjavati i sinergijski djelovati.

Istakavši da je Univerzitet u Sarajevu najvažnije sveučilište u BiH iz kojeg su proistekli i razvili se druga javna sveučilišta, te da posjeduje nemjerljive kapacitete, rektor Tomić je predstavio dosadašnju uspješnu suradnju fakulteta Sveučilišta u Mostaru s Univerzitetom u Sarajevu.

Imamo obvezu i kao Rektorski zbor i kao sveučilišta da podižemo visoko obrazovanje i znanost na jednu višu razinu, a BiH da činimo konkurentnom u europskim procesima'', naglasio je Tomić.

Riječi podrške i otvorenosti za suradnju uputio je rektor Škrijelj, te podcrtao značaj međusobnog usuglašavanja svih javnih sveučilišta BiH o temeljnim pitanjima od strateškog značaja za razvoj visokog obrazovanja i znanosti u našoj zemlji, čije rješavanje će biti predmet zajedničkog djelovanja akademske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close