Ubrzavati procese reakreditacije programa

Rektori javnih bh. sveučilišta poslali apel

Institucije visokog obrazovanja svjesne svoje uloge u razvitku društva ulažu i uložit će dodatne napore, a sve s ciljem kako bi visoko obrazovanje ostalo generator razvoja društva i svih vrijednosti
Sci-Tech / Obrazovanje | 24. 04. 2019. u 20:09 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: N.N. / Rektori

Rektori javnih sveučilišta u Bosni i Hercegovina sudjeluju u radu 4. Foruma rektora jugoistočne Europe i zapadnog Balkana, koji se održava u Podgorici.

Na marginama te važne konferencije, rektori su danas razmatrali trenutnu situaciju u vezi reakreditacije univerziteta i akreditacije studijskih programa. U javnom apelu upućenom  Agenciji za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH i javnosti  istaknuli su da je visoko obrazovanje strateško i razvojno područje svakog društva, pa tako i u Bosni i Hercegovini.

''Osnivači i agencije dužne su u sinergiji s institucijama visokog obrazovanja tražiti optimalne modele suradnje kako bi visoko obrazovanje svojom izvrsnošću doprinijelo bržem razvoju društva i njegovom uključivanju u europske procese'', navodi se u priopćenju.

Da bi se taj proces osnažio i ubrzao, pozvali su Agenciju visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta u BiH i druge agencije da djelovanje usklade sa zakonskim propisima i interesima razvoja visokog obrazovanja.

''Ovdje mislimo na ubrzavanje procesa institucionalne reakreditacije i akreditacije studijskih programa, jer javni univerziteti ne smiju da trpe štetu zbog samovoljnih postupaka pojedinaca i pojedinih institucija/agencija - kazali su u apelu koji su uputili rektori.

Smatraju da su svako usporavanje i samovolja veoma štetni za njihovo djelovanje te da će takve postupke smatrati štetnim i opasnim za sve procese razvoja znanosti i visokog obrazovanja u BiH.

''Institucije visokog obrazovanja svjesne svoje uloge u razvitku društva ulažu i uložit će dodatne napore, a sve s ciljem kako bi visoko obrazovanje ostalo generator razvoja društva i svih vrijednosti koje naše društvo čini posebnim u ovom dijelu Europe i svijeta'',istaknuto je u apelu.

Apel su uputili: rektor Univerziteta u Sarajevu Rifet Škrijelj, rektor Univerziteta u Banjoj Luci Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stevo Pašalić, rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić, rektor Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić, rektor Univerziteta u Zenici Damir Kukić, rektor Univrerziteta u Bihaću Nevzet Veladžić te rektor Univerziteta "Džemal Bijedić" Mostar Elvir Zlomušica, priopćeno je iz Univerziteta u Banja Luci.  

Kopirati
Drag cursor here to close