Pripreme za nastavu

Razmjena udžbenika - na ''online tržnici'' i preko poznanstava

Preko Facebooka je sve lakše...
Sci-Tech / Obrazovanje | 25. 08. 2020. u 10:00 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međusobna razmjena i prodaja udžbenika, ove godine se uveliko preselila na ''online tržnicu''. Roditelji školarcima pronalaze rabljene udžbenike preko poznanstava, a organizirane razmjene prave se interno i po školama.

Udruga roditelja Naša djeca prijašnjih godina je javno organizirala veće razmjene i prodaju rabljenih udžbenika, ali zbog tehničkih i epidemioloških uvjeta, ove godine neće imati veći događaj.

"Odlukom Upravnog odbora a zbog povećanog obujma posla nismo u mogućnosti realizirati razmjenu udžbenika. Pozivamo još jednom sve roditelje da u svojim školama poduzmu aktivnosti kako bi ovaj projekt realizirali. Puna podrška i ukoliko je potrebno na raspolaganju smo'', poručili su za Bljesak.info iz Udruge roditelja Naša djeca.

Iako kažu da je lijepo vidjeti djecu kako predano traže udžbenike koji im nedostaju i bore se da ih prodaju, te se sami trude opremiti za početak nove školske godine, roditelji su ove godine sami krenuli u potragu udžbenika preko Facebook stranica, ali i privatnih poznanstava.

''Imam dogovor s prijateljicom koja mi ostavlja knjige za dijete, a ja dajem knjige drugoj prijateljici, a nadopunjujemo kupovinom novih ono što se nema. Mi ne prodajemo udžbenike, nego ih razmjenjujemo. Nije problem opremiti dijete, ali najveći problem je kvaliteta knjiga koje jedva mogu izgurati dvije generacije'', rekla je majka dva školarca.

Majka jednog osnovca nam je rekla kako je preko Facebook stranica lako pronaći sve udžbenike, te ako ne može sve kupiti od jedne, kupi od dvije, tri osobe. Posebice sada kada su na snazi epidemiološke mjere, roditelji kažu da im je puno lakše sve obaviti iz sigurnosti doma, te u susretu s jednom osobom, preuzeti odgovarajuće udžbenike.

Podsjetimo, Ministarstvo obrazovanja u Hercegovačko-neretvanskoj županiji propisalo je da udžbenici za 2015./2016. godinu, ostaju u uporabi sljedećih pet školskih godina, pa roditelji već unaprijed mogu kupiti i razmijeniti udžbenike, te eventualno kupiti nove.

Prosječno cijene za prvi razred osnovne škole kada se kupuje komplet udžbenika, plus likovna mapa i vjeronauk roditelji moraju potrošiti otprilike oko 80 maraka, rekli su nam iz knjižare Alfa, gdje su iszaknuli da cijene ovise od nakladnika.

Za drugi i treći razred roditelji izdvoje za set udžbenika otprilike od 120 do 130 konvertibilnih maraka.

Za četvrti razred plaća se oko 150 KM, dok se za peti i šesti razred udžbenici kupuju za cijene do 180 KM, do osmog razreda udžbenici koštaju već oko 250 do 260 KM.

Kada se uz cijene udžbenika, doda još i pribor, školska torba, pernica, oprema za tjelesni odgoj, nova odjeća i obuća, za opermanje školarca potrebno je izdvojiti jednu prosječnu plaću.

''Od kada je ministarstvo propisalo da nema novih udžbenika i već u lipnju se zna što će se koristiti u devetom mjesecu, to je bilo olakšanje i za nas nakladnike i za roditelje. Mi znamo što tiskati, roditelji što razmijeniti ili eventualno što novo kupiti'', rečeno je ranije za Bljesak.info iz knjižare Alfa.

Prije nekoliko godina u knjižari su uvedene i opcije narudžbe putem interneta ali i telefonske narudžbe, pa roditelje dočekaju spremni udžbenici, kako bi izbjegli čekanja i gužve u vrijeme ovih epidemioloških mjera.

Kopirati
Drag cursor here to close