Situacija u HNŽ

Ravnatelji osuđuju nasilje i napadaju novinare

Ravnatelji škola u HNŽ optužili su medije za senzacionalizam i donošenje pogrešnih zaključaka o tome da roditelji štite nasilje.
Sci-Tech / Obrazovanje | 23. 11. 2018. u 17:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruga ravnatelja osnovnih škola Hercegovačko – neretvanske županije oglasila se priopćenjem na lokalnom portalu ''povodom fizičkih nasrtaja na učitelje u osnovnim školama HNŽ-a  koji su se dogodili u posljednje vrijeme''.

Nažalost, priopćenje nismo dobili službeno, ali ga prenosimo u cijelosti.

''Oštro osuđujemo svaki čin nasilja usmjeren na bilo kojega pojedinca ili društvenu skupinu. Fizički nasrtaj na kolege učitelje, napad je ne samo na njih osobno, nego isti promatramo i kao atak na cjelokupnu učiteljsku populaciju. Uzmemo li u obzir kako se najnoviji događaj nasilja, koji zaslužuje svaki prijezir i osudu, odigrao u okviru radnoga vremena škole, u školskim prostorijama i pred samim učenicima škole, onda je on za nas, kao i za svakoga razumnoga, napad i na naše učenike, koje smo sami, kao ravnatelji osnovnih škole, uz kolege učitelje i naravno roditelje učenika, dužni itekako štititi'', stoji u dopisu upućenom na adrese pojedinih medija koji potpisuje Udruga ravnatelja osnovnih škola Hercegovačko – neretvanske županije.

Ravnatelji dalje navode kako ''identičnu zadaću, zaštite svakoga pojedinca, a onda i učitelja i njihovih učenika, to jest onih koji jesu ili će biti stupovi našega društva, imaju i sve nadležne i odgovorne institucije i pojedinci''.

''Stoga iste pozivamo na što žurnije djelovanje, u okviru nadležnosti koje im pripadaju, kako bi se poslala jasna poruka o neprihvatljivosti nasilničkoga ponašanja'', dodaju ravnatelji.

Odgovornima smatraju i novinare i medije te ih optužuju za senzacionalizam.

''Također iskazujemo nezadovoljstvo glede pisanja pojedinih novinara na nekim internetskim portalima, koji s degutantnom dozom senzacionalizma prate spomenute događaje, te krajnje neprofesionalno, na osnovu pojedinih komentara na društvenim mrežama, donose zaključke o roditeljima naših učenika, kao o onima koji podržavaju nasilje usmjereno prema školskim učiteljima. Svjedoci smo kako takve konstatacije ne odgovaraju istini, jer znamo da svaki civilizirani roditelj želi mirno i sigurno okruženje za sebe i članove svoje obitelji, a za vlastitu djecu pogotovo. Još jednom, jasno osuđujući posljednji, i svaki prijašnji napad na učitelje, ali i svaki drugi čin bilo kakve vrste nasilja, pozivamo sve društvene strukture i pojedince da učine isto, te se tako, zajednički s našim učiteljima, uključe u izgradnju bolje sutrašnjice za našu djecu'', zaključuje se u dopisu Udruge ravnatelja osnovnih škola Hercegovačko – neretvanske županije.

Reagiranje portala Bljesak na navode ravnatelja

Budući da je očito da ravnatelji misle na tekst na portalu Bljesak.info, dužni smo navesti kako u tekstu o nasilju u mostarskoj osnovnoj školi niti jednim slovom nije izmišljena niti jedna situacija, izjava ili stav.

Komentari roditelja i građana vidljivi su na našim društvenim mrežama i jednostavno je čitljivo kako dobar dio njih poziva na linč nastavnika u što se ravnatelji mogu i sami uvjeriti, a ne blatiti novinare koji prenose samo ono kako javnost diše .

Nažalost, i priopćenje, koje nije upućeno mediju koji je javnosti skrenuo pozornost na slučaj koji je, moguće je, trebao biti zataškan, objavljeno je u nekim drugim medijima umjesto da ravnatelji poštuju pravo javnosti da ih upozna sa svojim stavom i onime što se događa u školama. A ako iščitamo priopćenje ravnatelja očito je da slučajeva nasrtaja i napada na učitelje i nastavnike u HNŽ-u ima više, pa se pitamo gdje su ranije reakcije na to što se događa u školama.

Nažalost, ostali smo uskraćeni za izjave onih koji bi trebali reagirati na ovaj slučaj pa smatramo neprimjerenim da ravnatelji prozivaju medije za ono što se događa u školama kao i  za prenošenje stava javnosti prema obrazovanju i odnošenju prema djeci.

Dok druge napadaju za degutantni senzacionalizam, slobodni smo reći da se i mi svakodnevno susrećemo s degutantnim ignoriranjem problema i šutnjom onih koji misle da su nedodirljivi, a trebali bi, baš kao i mi, biti na usluzi društvu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close