Google Scholar

Rang lista sveučilišta po citiranosti: Gdje smo mi?

Osam sveučilišta iz Bosne i Hercegovine na ovoj je rang listi, a među njima najbolje rangirani je Univerzitet u Sarajevu koji se nalazi na 1.403. mjestu
Sci-Tech / Obrazovanje | 26. 01. 2020. u 12:15 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najveća platforma koja se bavi rangiranjem institucija visokog obrazovanja iz cijelog svijeta Webometrics objavila je rang listu sveučilišta po citiranosti na Google Scholaru.

U konkurenciju je ušlo oko 4.500 sveučilišta čiji zbir prvih 100 najcitiranijih uposlenika prelazi 1.000 citata. Osam sveučilišta iz Bosne i Hercegovine na ovoj je rang listi, a među njima najbolje rangirani je Univerzitet u Sarajevu koji se nalazi na 1.403. mjestu što je značajno poboljšanje budući da na prethodnoj rang listi objavljenoj u srpnju 2019. godine bio na 2.627. mjestu

Drugi po redu je Univerzitet u Tuzli koji je ovaj put na 2.134. mjestu u poređenju na prošlogodišnje rangiranje kada je ta visokoškolska ustanova bila na trećem mjestu s pozicijom 3.242, dok je sada na trećem mjestu Univerzitet u Banjoj Luci koji zauzima 2.361. mjesto u poređenju s prošlom godinom kada je bio na 3.161. mjestu i drugoplasirani iz BiH.

Mostar na 2.733 mjestu

Potom slijedi Sveučilište u Mostaru na 2.733. mjestu, Univerzitet u Istočnom Sarajevu koji je na 3.212. mjestu, Internacionalni Burch univerzitet je na 3.938. mjestu, Univerzitet Sarajevska škola za nauku i tehnologiju (SSST) zauzima 4.099. mjestu i posljednji je Univerzitet u Zenici na 4.142. mjestu.

Kada je u pitanju regija najbolje je ocijenjena Slovenija i njezino Sveučilište  u Ljubljani koji je na 543. mjestu, potom slijedi Srbija i Univerzitet u Beogradu koji je na 697. mjestu, zatim Hrvatska i Sveučilište u Rijeci koji je na 980. mjestu, Univerzitet Crne Gore je na 1579. mjestu dok je najbolji rangirana visokoškolaska ustanova iz Sjeverne Makedonije Univerzitet Ćirila i Metodija u Skoplju koji je na 2.001. mjestu.

Inače prvih pet mjesta zauzimaju sveučilišta iz Sjedinjenih Američkih Država. Prvi na listi je Harvard, potom ga slijede, Stanford, Sveučilište u Kaliforniji, Institut tehnologije Massachusetts te Sveučilište u Kaliforniji San Diego.

Dva puta godišnje

U ovom rangiranju Webometrics postrožio je kriterije u odnosu na prethodno rangiranje iz srpnja prošle godine. Uzorak je ovaj put obuhvatio 101 najcitiranijeg autora, pri čemu su iz razmatranja shodno najnovijoj metodologiji isključeni deset najcitiranijih znanstvenika, koji doprinose vidljivosti Sveučilišta s više od 50.000 citata.

Cilj Webometricsovog rangiranja je poboljšati prisutnost akademskih i istraživačkih institucija na internetu i promovirati objavljivanje znanstvenih radova sa otvorenim pristupom.

Od 2004. godine na svakih šest mjeseci Webometrics objavljuje izvještaj na osnovu nezavisnog, objektivnog i besplatnog pristupa informacijama.

Na taj način nudi potpuno otvoren znanstveni pristup rezultatima u cilju pružanja pouzdanih, sveobuhvatnih, ažuriranih i korisnih informacija o karakteristikama sveučilišta iz svih krajeva svijeta, na osnovu njihove web prisutnosti i utjecaja koji ostvaruju.

Webometricsova lista koju razvija laboratorij Španjolskog  nacionalnog istraživačkog vijeća, obuhvaća gotovo 12.000 svjetskih sveučilišta, a sastavlja se dvaput godišnje - u siječnju i srpnju. Rang zavisi od četiri kriterija - utjecaj, prisutnost, otvorenost i izvrsnost.

Ovih dana se očekuje objavljivanje siječanjskog izdanja integralne ranking liste.

Kopirati
Drag cursor here to close