Uspješna obuka

Prvoj bh. generaciji studenata uručeni certifikati iz softvera Pipestres

''Posebno je važno što smo dobili podršku da inoviramo naše postojeće nastavne planove i programe i uključimo ove tehnologije u izučavanje u sklopu mnogih nastavnih predmeta'', kazao je Isić.
Sci-Tech / Obrazovanje | 04. 04. 2018. u 13:58 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ceremonija dodjele certifikata za prvu generaciji studenata u BiH iz softvera Pipestres, modernog softvera za proračun cijevnih sustava, upriličena je u srijedu na Univerzitetu "Džemal Bijedić" u Mostaru.

Program je trajao tri godine, a certifikate o uspješno završenoj obuci dobilo je dvadeset mostarskih studenata, i to deset studenata Mašinskog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" i deset studenata Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru.

Predstavnik i vlasnik švedske firme 'BerDiz Consulting AB' koja je sudjelovala u projektu Samir Dizdar, koji je, inače, rodom iz Stoca a koji zadnjih 25 godina radi i živi u Švedskoj, kazao je kako je ideja cijelog tog projekta da se na neki način približi znanje inženjera koji studiraju u Mostaru i onih koji studiraju na fakultetima zapadnih zemalja.

''Zbog toga smo u ovom projektu pokušali da educiramo jedan dio studenata u modernim softverima koje koristimo svakodnevno u našim radnim djelatnostima i dio asistenata uposlenih na fakultetima kako bi osigurali kontinuitet, odnosno kako bi se nakon završetka ovog projekta na fakultetima nastavila obuka iz tih softvera'', kazao je Dizdar.

Da bi to bilo moguće, kaže Dizdar, obučili su asistente, kroz projekt kupili licence za Mašinski i Strojarski fakultet u Mostaru i narednu godinu dana će pomagati asistentima kako bi u nastavku mogli samostalno izvoditi obuku.
  
Veleposlanik Kraljevine Švedske u BiH Anders Hagelberg kazao je tim povodom kako je izuzetno sretan što mostarski univerziteti, odnosno Mašinski i Strojarski fakultet u Mostaru, razvijaju međusobnu suradnju te zahvalio svim sudionicima u projektu, a posebno Njemačkom društvu za međunarodnu suradnju GIZ.

Naglasio je kako mu je posebno drago što je kroz ovaj projekt predstavljen i primjer kako bh. dijaspora nakon etabliranja i pravljenja karijere u Švedskoj dolazi u svoju zemlju i pomaže razvoju bh. obrazovnih ustanova.

Veleposlanik je čestitao i studentima koji su uspješno prošli ovaj program, kazavši kako im sudjelovanje u tom projektu daje mogućnost da ostanu u svom gradu i u svojoj zemlji te da uspješno rade kao strojarski inženjeri za domaće i inozemne firme.

Dekan Mašinskog fakulteta Safet Isić istakao je kako im je sudjelovanje u ovom programu, uz ostalo, omogućilo da dobiju suvremene licencirane softvere za proračun konstrukcija iz oblasti strojarstva, kao i adekvatnu računarsku opremu koja će im omogućiti njihovo korištenje.

''Posebno je važno što smo dobili podršku da inoviramo naše postojeće nastavne planove i programe i uključimo ove tehnologije u izučavanje u sklopu mnogih nastavnih predmeta'', kazao je Isić.

Dekan Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike (FSRE) Sveučilišta u Mostaru Željko Stojkić zahvalio je financijerima tog programa, naglasivši kako je dobar dio studenata koji su prošli obuku već dobio posao upravo zahvaljujući znanjima i vještinama koje su stekli kroz ovaj projekt.

U sklopu svečanosti u srijedu će biti održan i okrugli sto na temu "Pozitivna iskustva u praktičnoj primjeni softverskih aplikacija za proračun konstrukcija" na kojem će, uz veleposlanika Hagelberga, sudjelovati predstavnici švedske kompanije BerDiz Consulting AB, predstavnici Mašinskog fakulteta iz Mostara i FSRE-a Sveučilišta u Mostaru te predstavnici strojarskih fakulteta iz Zenice, Podgorice i Sarajeva.

Pipestres predstavlja vodeći svjetski program iz oblasti proračuna cijevnih sustava, a u BiH dosada se nije službeno koristio u školovanju budućih inženjera. Švedska kompanija BerDiz Consulting AB je u okviru DeveloPPP.de programa javno-privatnog partnerstva iniciranog od strane Ministarstva za privredni razvoj i saradnju (BMZ) Savezne Republike Njemačke, a kojeg provodi njemački GIZ, svoje iskustvo i znanje iz navedenog softvera prenijela na asistente partnerskih fakulteta - Mašinskog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić i Fakulteta za strojarstvo i računarstvo Sveučilišta u Mostaru, kao i na odabrane studente tih fakulteta.

Kopirati
Drag cursor here to close