Ankica Baković

Prozor: Predavanje o utjecaju ekrana na dječji mozak

Ankica Baković, psihologinja kaže kako i nepravilno korištenje ekrana stvara veliki rizik za razvoj patologije kod njihove djece.
Sci-Tech / Obrazovanje | 22. 03. 2018. u 20:00 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Doma zdravlja Prozor, psihologinja Ankica Baković održat će u petak, 23. ožujka, u Domu kulture u Prozoru u 18:30 sati, interaktivno predavanje pod nazivom "Utjecaj ekrana na dječji mozak".

Predavanje je prvenstveno namijenjeno roditeljima i stručnjacima koji rade s djecom u školama i vrtićima kako bi se upoznali s opasnostima prekomjernog i preranog korištenja današnje tehnologije za djecu i njihov neurokognitivni razvoj.

Ankica Baković, psihologinja kaže kako i nepravilno korištenje ekrana stvara veliki rizik za razvoj patologije kod njihove djece.

"Uslijed nepravilnog korištenja ekrana kod djece može doći do noćnog mokrenja, mucanja, tikova, strahova. Zbog toga nam je važno osvijestiti da dijete poistovjećuje sebe sa sadržajem kojeg gleda. Ako je sadržaj nasilan dijete misli da je ono to koje je doživjelo to nasilje. Ne može razlikovati da je to bio samo film ili crtić", objašnjava psihologinja.

Po njezinim riječima, prvi simptomi tzv. ekranizacije su da dijete ne prihvaća suradnju u smislu da ne koristi mobitel i to svojom voljom, a drugo je da taj ekran stvara rasutost kod djece pa dijete ima problema s određenim aktivnostima u smislu da se prebacuje s jedne aktivnosti na drugu bez da završi onu prvu.

Zatim problem organizacije kod djeteta u smislu da dijete ima problem da se odmakne od ekrana i, na kraju socijalni poremećaj, tj., da se izolira u smislu komunikacije s obitelji.

Napominje kako je važno da roditelji i odrasli potraže pomoć stručnjaka koji će ih dodatno osnažiti da vrate samokontrolu, kao i to da roditelji pružaju negativan primjer djeci.

Kopirati
Drag cursor here to close