Loše stanje u školstvu

Prosvjetari u SBŽ-u stupaju u generalni štrajk?

''Trenutno imamo neriješen zakonodavno-pravni okvir i funkcioniramo na bazi dobre volje Vlade SBŽ-a, a ne na osnovu propisanih zakona i podzakonskih akata'', upozorili su Sindikati.
Sci-Tech / Obrazovanje | 22. 11. 2017. u 15:39 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Travniku se danas održava konferencija "Obrazovanje u SBŽ-u, kuda i kako dalje", na kojoj će, prema najavama predstavnika četiri sindikata uposlenih u obrazovanju SBŽ-a, biti govora o problemima s nepotpisivanjem kolektivnog ugovora te o mogućnostima za stupanje prosvjetara u generalni štrajk.

Pred početak konferencije, dopredsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja u SBŽ-u Abdulah Serezlija kazao je Feni da će predstavnici sindikalnih podružnica danas razmotriti ekonomski položaj uposlenih u obrazovanju, a jedan od mogućih zaključaka po okončanju rasprave je pristupanje anketiranju o organiziranju generalnog štrajka.

''Ukoliko bi se donio zaključak da se tome pristupi, to bi trebalo biti završeno do 29. studenog, a do stupanje u eventualni štrajk moglo bi doći od 18. prosinca. Trenutno imamo neriješen zakonodavno-pravni okvir i funkcioniramo na bazi dobre volje Vlade SBŽ-a, a ne na osnovu propisanih zakona i podzakonskih akata'', upozorio je Serezlija.

Predstavnik Koordinacijskog odbora sindikata obrazovanja SBŽ-a Nedžad Jahić istaknuo je da se od županijske Vlade traži potpisivanje kolektivnog ugovora za uposlene u školstvu.

''I pored potpisanih zaključaka, od 19. listopada kada smo imali prosvjede, ništa se nije dogodilo i nema nikakvih pomaka. Tražimo isključivo kolektivni ugovor u kojem će biti regulirana prava radnika u obrazovanju, jer, ukoliko uđemo u štrajk, on će vjerojatno trajati dugo, a svi će trpiti posljedice'', istaknuo je Jahić.

Iz sindikata obrazovanja podsjetili su da kolektivni ugovor nikada nije zaključen, iako su pregovori završeni prije nekoliko mjeseci.

Kopirati
Drag cursor here to close