3 zahtjeva

Prosvjedovali i studenti u Zenici

Bezuvjetni prelazak u narednu akademsku godinu, smanjenje cijene školarine i plaćanje školarine na rate, tri su zahtjeva neformalne grupe studenata Univerziteta u Zenici.
Sci-Tech / Obrazovanje | 12. 10. 2020. u 21:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Studenti Univerziteta u Zenici, kako su i najavili, u organizaciji neformalne grupe studenata, održali su mirni prosvjed pred zgradom Rektorata gdje su nadležnim predstavili tri zahtjeva. Istovremeno, na svim fakultetima Univerziteta u Zenici započela je nova akademska godina.

Bezuvjetni prelazak u narednu akademsku godinu, smanjenje cijene školarine i plaćanje školarine na rate, tri su zahtjeva neformalne grupe studenata Univerziteta u Zenici.

Larisa Gađun, studentica Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici:

''Razgovarali smo sa rektorom i ostalim uposlenim na Univerzitetu u Zenici, punu podršku smo dobili od njih. Inicijativa je jutros upućena u Ministarstvo obrazovanja, očekujemo što brži odgovor i njihovu podršku''.

U Rektoratu Univerziteta u Zenici naglašavaju da ispunjavanje zahtjeva koji se odnosi na bezuvjetni prelazak u narednu akademsku godinu zahtjeva izmjene Zakona o visokom obrazovanju Zeničko-dobojskog kantona, odnosno uključivanje kantonalne izvršne i zakonodavne vlasti.

Video: Prosvjed studenata u Zenici

Damir Kukić, rektor Univerziteta u Zenici:

''To znači da, ukoliko se izađe u susret studentima… to bi značilo realizaciju procedure oko izmjene i dopune postojećeg zakona''.

U resornom županijskom ministarstvu napominju da je cijena školarina na Univerzitetu u Zenici najniža od svoj javnih univerziteta u BiH i da je, unatoč zahtjevima, nisu i neće povećavati. Službeno još nisu dobili zahtjeve studenata.

Spahija Kozlić, ministar obrazovanja ZDK:

“U momentu kada dobijem inicijativu te vrste u Ministarstvo, ja ću, naravno, razmotriti tu inicijativu i reagovat ćemo kako bi zaštitili kvalitetu nastave, ali i uzeli u obzir neke od zahtjeva”.

Hoće li doći do konačnog dogovora studenata, Rektorata i Ministarstva trebalo bi biti poznato u utorak, nakon sastanka predstavnika neformalne grupe studenata sa kantonalnim ministrom obrazovanja.

Službeni predstavnici studenata, Unija studenata Univerziteta u Zenici, nisu se oglašavali o ovom pitanju, javlja BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close