Sretno!

Mostar: Promovirani diplomanti Teološko-katehetskog instituta

"Ova cijenjena ustanova, koja je sastavnica Katoličkog bogoslovnog fakulteta iz Sarajeva, spaja i prožima duhovnu dimenziju s onom akademskom, znanstvenom'', kazao je Darko Juka.
Sci-Tech / Obrazovanje | 15. 11. 2019. u 15:16 Fena/Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Teološko-katehetski institut u Mostaru Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu u petak 15. studenoga, na svetkovinu sv. Alberta Velikoga, zaštitnika Teološko-katehetskog instituta, svečano je obilježio svoju godišnju proslavu, Dan Instituta.

Slavlje je započelo u katedrali Marije Majke Crkve svečanom misom u 10 sati koju je predslavio mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. dr. Ratko Perić u suslavlju petorice svećenika, profesora Instituta i Fakulteta u Sarajevu. U svojoj propovijedi biskup se posebno obratio studentima Instituta naglašavajući kako je odgoj djece, kojima budu poslani, bitan u njihovoj odgovornoj službi.

Foto: Bljesak.info / Promovirani diplomanti Teološko-katehetskog instituta u Mostaru
Foto: Bljesak.info / Promovirani diplomanti Teološko-katehetskog instituta u Mostaru

"Ova cijenjena ustanova, koja je sastavnica Katoličkog bogoslovnog fakulteta iz Sarajeva, spaja i prožima duhovnu dimenziju s onom akademskom, znanstvenom. Usudio bih se kazati, obje su od vitalnog značaja za svaki pa tako i za naš narod. Zato ne treba čuditi što Institut u svojemu djelovanju i poslanju ima potporu naše vlade", kazao je Juka i uz čestiku, diplomantima zaželio uspješan životni put, na tragu vrijednosti koje su ponijeli i s tog studija.

Nakon misnog slavlja i kratke stanke uslijedila je svečana akademija s promocijom u velikoj katedralnoj dvorani. Prvo je nastupio Mješoviti zbor studenata Teološko-katehetskog instituta. Zbor je uz glasovirsku pratnju prof. mr. art. Katje Krolo-Šarac, profesorice Studija glazbene umjetnosti Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru i pratnju Katedralnog orkestra (8 violina, 8 flauta i 3 violončela), u aranžmanu i pod ravnanjem prof. Nike Luburića otpjevao akademsku himnu Gaudeamus koju je skladao D. Strada, bolonjski biskup godine 1267.

Potom se nazočnima obratio predstojnik Instituta doc. dr. sc. Marko Šutalo. Pozdravio je najprije mjesnog biskupa i moderatora Teološko-katehetskog instituta, mons. Ratka Perića, zatim prof. dr. sc. Darka Tomaševića, dekana Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Sarajevu, sve profesore i djelatnike ove cijenjene ustanove, potom prof. dr. sc. Vesnu Kazazić u ime rektora Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zorana Tomića, Darka Juku u ime predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanske županije prof. dr. sc. Nevenka Hercega, sve predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti na svim razinama, sve nazočne goste iz akademskih zajednica iz Mostara i Sarajeva, sve studentice i studente Instituta, posebice one koji će primiti diplome i na kraju sve prisutne.

Uputio je i riječi zahvale svima koji su na bilo koji način pomogli prirediti i održati proslavu Dana Teološko-katehetskog instituta. Potom je uslijedila svečana promocija diplomiranih studenata. Promovirana su dva studenata prvostupnika religijske pedagogije i katehetike koji su završili preddiplomski studij i jedanaest studenata magistara religijske pedagogije i katehetike, koji su završili diplomski studij (master).

Promaknuto je ukupno trinaest sveučilišnih prvostupnika i magistara religijske pedagogije i katehetike. Nakon svečane promocije studenata predstojnik Instituta uručio je nagradu diplomantici Ruži Hrkač za pisani diplomski rad i nagradu nenastavnog osoblja Ljilji Drežnjak, tajnici Teološko-katehetskog instituta.

Tijekom svečane akademije nastupila je i mostarska sopranistica Nikolina Zovko s dvije glazbene točke: Panis angelicus (C. Franck) i Ave Maria (F. Schubert)), uz glasovirsku pratnju prof. Marijane Pavlović. Voditeljica programa bila je Ana-Marija Zloić, studentica treće godine studija na Teološko-katehetskom institutu.

Foto: Bljesak.info / Promovirani diplomanti Teološko-katehetskog instituta u Mostaru
Foto: Bljesak.info / Promovirani diplomanti Teološko-katehetskog instituta u Mostaru
Kopirati
Drag cursor here to close