UNSA

Promovirana 18. generacija magistranata ERMA-e

Magistri 18. generacije Evropskog regionalnog master programa iz demokracije i ljudskih prava u jugoistočnoj Evropi (ERMA), njih 28, promovirano je danas na Rektoratu Univerziteta u Sarajevu.
Sci-Tech / Obrazovanje | 26. 10. 2019. u 16:35 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Magistri 18. generacije Evropskog regionalnog master programa iz demokracije i ljudskih prava u jugoistočnoj Evropi (ERMA), njih 28, promovirano je danas na Rektoratu Univerziteta u Sarajevu.

Inaugurirana je također nova generacija studenata tog izuzetno cijenjenog međunarodnog master programa.

Događaju je prisustvovao veliki broj domaćih i stranih diplomata, univerzitetskih profesora, bivših i budućih studenata ERMA programa te njihovi prijatelji, članovi porodice i drugi.

ERMA studij je do danas završilo više od 500 studenata, većinom iz regiona jugoistočne Evrope, Evropske unije, ali i šire. Studenti će dobiti dvojnu diplomu, od Univerziteta u Sarajevu i od Univerziteta u Bolonji.

Ceremoniju su otvorili pozdravnim obraćanjima rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj, prorektor Univerziteta u Bolonji Enrico Sangiorgi, ambasador Republike Italije u BiH Nicola Minasi i šef Sekcije za evropske intergracije, politička pitanja, odnose sa javnošću i informacije Delegacije EU u BiH Krassimir Nikolov.

Uvodno izlaganje održao je predsjednik Globalnog kampusa ljudskih prava Zdzisław Kędzia, dok se uime partnerskih univerziteta ERMA programa obratio Wolfgang Benedek sa Karl Franzens Univerziteta u Grazu.

Kodirektori studija Marco Borraccetti i Asim Mujkić su prezentirali izvještaj za 2018/2019. i obznanili imena studenata čije su teze odabrane kao najbolje za ovu akademsku godinu. Najbolja studentica u 2018/2019. godini sa prosječnom ocjenom 10,00 i najboljom tezom Jasenka Ferizović, pored ERMA nagrade dobitnica je i počasne nagrade "Profesor Zdravko Grebo". ERMA nagrade za najbolje teze dobili su i Justas Korsakovas, Marc Montany Daufi, Milica Stajić i Goran Stajić, a nagradu za izvanredan akademski uspjeh dobio je Edo Kanlić.

ERMA program je osnovan zajedničkim nastojanjima nekoliko univerziteta iz jugoistočne Evrope i Evropske unije. Od 2000. godine ERMA program finansira Evropska unija i Ministarstvo vanjskih poslova Republike Italije kroz AICS agenciju. Već šest godina finansiranje od EU vrši se preko mreže Global Campus administriran od Evropskog interuniverzitetskog Centra za ljudska prava i demokratizaciju u Veneciji (EIUC).

Ukupna vrijednost dodijeljenih finansijskih sredstava za taj program do sada iznosi više od devet miliona eura,priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću UNSA.

Kopirati
Drag cursor here to close