Provedena anketa

Promišljanje maturanata o budućnosti: Studiranje, posao ili bijeg?

Jedni odlaze na fakultete (državne, privatne), drugi planiraju pronaći posao, treći uzimaju predah od svega..
Sci-Tech / Obrazovanje | 15. 06. 2018. u 14:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nastavljaju li maturanti svoje daljnje obrazovanje? Koji je razlog njihovog studiranja? Koji su najvažniji kriteriji prilikom izbora studija? Što će studirati, ostaju li u BiH ili planiraju nastavak obrazovanja izvan granica?

Ovo su samo neka od pitanja u provedenoj anketi među maturantima Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića u Čitluku, piše Čitluk.ba.

Anketa je pokazala kako 75,14 % maturanata želi nastaviti svoje daljnje obrazovanje. Navodeći razloge zbog kojih maturanti planiraju nastaviti svoje obrazovanje, 31,79 % ih ističe da žele steći više znanja u području koje ih zanima, 24,85 % smatra da je sa završenim studijem lakše naći posao, a 8,67 % kao razlog navode to da s diplomom imaju više prilika za otići van države. Nešto manji broj kao razlog navodi da to od njih obitelj očekuje kao i to da ne znaju što bi drugo radili poslije srednje škole i radije bi studirali nego odmah tražili posao.

Od onih koji nastavljaju školovanje, 50,86 % planira upisati studij u BiH u gradu Mostaru, 15,60 % maturanata svoje daljnje obrazovanje planira u inozemstvu. Anketa je pokazala kako se 13,29 % maturanata opredijelilo za Hrvatsku dok manji broj svoje daljnje obrazovanje nastavlja u Njemačkoj i Austriji.

Državne fakultete planira upisati 48,55 % maturanata, dok manji broj njih odlazi na privatne fakultete (5,20 %).

Učenici završnih razreda najveću zainteresiranost pokazuju za: Ekonomski fakultet, Medicinski fakultet, Fakultet strojarstva, računarstva i elektrotehnike, a slijede Fakultet prometnih znanosti, Filozofski fakultet, Fakultet prirodoslovno – matematičkih i odgojnih znanosti, Fakultet zdravstvenih studija, Pravni fakultet, Fakultet informacijskih tehnologija, Agronomski i prehrambeno – tehnološki fakultet te Glazbena akademija.

Kao kvalitete odabranih studija navode dobru organizacija studija, više prakse, bolje poznavanje rada na računalu, deficitarno zanimanje, stjecanje boljeg znanja, bolja povezanost sveučilišta s ostalim zemljama, kvaliteta zdravstvenih studija jer se može naći lakše posao u inozemstvu, studij koji ću upisati nije davno otvoren.

Prema mišljenju maturanata navedeni su najvažniji razlozi nezaposlenosti mladih osoba u BiH: Nema perspektive za ostanak u BIH; Država je nezainteresirana za mlade; Mito, korupcija, nepotizam; Država pred raspadom; Plaće su male, država nije baš razvijena; Zauzeta struka – previše zaposlenih bez fakulteta, dok oni s fakultetom čekaju; Nema dovoljno firmi, ljudi se bave poljoprivredom kao prije; Svi traže radno iskustvo; Država ne omogućava mladima zapošljavanje; Zbog roditeljskog uzdržavanja mladi ne traže posao; Misle da će pronaći bolji život negdje dalje; Stanje u državi – sve je do države.

Kopirati
Drag cursor here to close