Provedena anketa

Promišljanje maturanata o budućnosti: Studiranje, posao ili bijeg?

Jedni odlaze na fakultete (državne, privatne), drugi planiraju pronaći posao, treći uzimaju predah od svega..
Sci-Tech / Obrazovanje | 15. 06. 2018. u 14:33 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nastavljaju li maturanti svoje daljnje obrazovanje? Koji je razlog njihovog studiranja? Koji su najvažniji kriteriji prilikom izbora studija? Što će studirati, ostaju li u BiH ili planiraju nastavak obrazovanja izvan granica?

Ovo su samo neka od pitanja u provedenoj anketi među maturantima Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića u Čitluku, piše Čitluk.ba.

Anketa je pokazala kako 75,14 % maturanata želi nastaviti svoje daljnje obrazovanje. Navodeći razloge zbog kojih maturanti planiraju nastaviti svoje obrazovanje, 31,79 % ih ističe da žele steći više znanja u području koje ih zanima, 24,85 % smatra da je sa završenim studijem lakše naći posao, a 8,67 % kao razlog navode to da s diplomom imaju više prilika za otići van države. Nešto manji broj kao razlog navodi da to od njih obitelj očekuje kao i to da ne znaju što bi drugo radili poslije srednje škole i radije bi studirali nego odmah tražili posao.

Od onih koji nastavljaju školovanje, 50,86 % planira upisati studij u BiH u gradu Mostaru, 15,60 % maturanata svoje daljnje obrazovanje planira u inozemstvu. Anketa je pokazala kako se 13,29 % maturanata opredijelilo za Hrvatsku dok manji broj svoje daljnje obrazovanje nastavlja u Njemačkoj i Austriji.

Državne fakultete planira upisati 48,55 % maturanata, dok manji broj njih odlazi na privatne fakultete (5,20 %).

Učenici završnih razreda najveću zainteresiranost pokazuju za: Ekonomski fakultet, Medicinski fakultet, Fakultet strojarstva, računarstva i elektrotehnike, a slijede Fakultet prometnih znanosti, Filozofski fakultet, Fakultet prirodoslovno – matematičkih i odgojnih znanosti, Fakultet zdravstvenih studija, Pravni fakultet, Fakultet informacijskih tehnologija, Agronomski i prehrambeno – tehnološki fakultet te Glazbena akademija.

Kao kvalitete odabranih studija navode dobru organizacija studija, više prakse, bolje poznavanje rada na računalu, deficitarno zanimanje, stjecanje boljeg znanja, bolja povezanost sveučilišta s ostalim zemljama, kvaliteta zdravstvenih studija jer se može naći lakše posao u inozemstvu, studij koji ću upisati nije davno otvoren.

Prema mišljenju maturanata navedeni su najvažniji razlozi nezaposlenosti mladih osoba u BiH: Nema perspektive za ostanak u BIH; Država je nezainteresirana za mlade; Mito, korupcija, nepotizam; Država pred raspadom; Plaće su male, država nije baš razvijena; Zauzeta struka – previše zaposlenih bez fakulteta, dok oni s fakultetom čekaju; Nema dovoljno firmi, ljudi se bave poljoprivredom kao prije; Svi traže radno iskustvo; Država ne omogućava mladima zapošljavanje; Zbog roditeljskog uzdržavanja mladi ne traže posao; Misle da će pronaći bolji život negdje dalje; Stanje u državi – sve je do države.

Kopirati
Drag cursor here to close