Osnovno ljudsko pravo

#ProbudiSe - Vrijeme je za školu koja omogućava kvalitetno inkluzivno obrazovanje!

Odbor za provedbu inkluzivnog obrazovanja, članka 24. UN Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, koalicije „Zajedno smo jači“ u HNŽ-u.
Sci-Tech / Obrazovanje | 23. 10. 2020. u 14:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Djeca i mladi s invaliditetom su jedna od najviše marginaliziranih skupina u bosanskohercegovačkom društvu. Predrasude, neznanje javnosti i društvena stigmatizacija te neodgovarajuća i nedovoljna podrška sustava samo su neke od prepreka s kojima se suočavaju. U Bosni i Hercegovini, uživanje prava na budućnost djece i mladih s invaliditetom je uvjetovano osobnim naporima njihovih roditelja, nastavnika i vršnjaka.

Jačanje svijesti bosanskohercegovačkog društva o pravu djece i mladih s invaliditetom na inkluzivno obrazovanje utiče na uvećanje angažiranosti i snaženje kapaciteta zajednice.

Cilj kampanje #ProbudiSe je jačanje javne svijesti o pravu i značaju kvalitetnog inkluzivnog obrazovanja za svu djecu i mlade a naročito za djecu i mlade s invaliditetom.

Kampanjom #ProbudiSe skrećemo pažnju javnosti na one osobe koje svojim radom, trudom i voljom stvaraju mogućnosti i grade bolje sutra djece i mladih s invaliditetom u našem društvu. Te sjajne osobe su predstavljene kroz roditelje, nastavnike i vršnjake koji su najzaslužniji za osnaživanje djece i mladih s invaliditetom. Oni na svoj način, bez mnogo podrške sistema obrazovanja, doprinose i bore se za prava djece i mladih osoba s invaliditetom na kvalitetno inkluzivno obrazovanje, priopćili su orgnazitari.

Ovom kampanjom podsjećamo javnost da je Bosna i Hercegovina dužna ispuniti obveze preuzete ratificiranjem Konvencije o pravima djeteta i Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, kao i potpisivanjem Agende 2030 o ciljevima održivog razvoja. Jedna od najvažnijih obveza iz sva tri dokumenta je omogućavanje kvalitetnog inkluzivnog obrazovanja za djecu/mlade/osobe s invaliditetom te pozivamo obrazovne vlasti da poduzmu konkretnije aktivnosti kako bi ispunili ovu obvezu.

Budućnost djece i mladih s invaliditetom zavisi od odgovornosti, znanja i sposobnosti obrazovnih vlasti da implementiraju kvalitetno i pravično inkluzivno obrazovanje. Zato smo istrajni u namjeri da podsjećamo i pozivamo obrazovne vlasti da ispune svoje obveze ali i sve druge skupine javnosti da urade sve što je u njihovoj moći kako bi omogućili obrazovanjedjeci i mladima s invaliditetom.Inkluzivno obrazovanje će djecu i mlade s invaliditetom najbolje pripremiti za samostalnu i produktivnu sutrašnjicu i omogućiti veću uključenost u društvo.

Tražimo što skorije uspostavljanje funkcionalnog sistema inkluzivnog obrazovanja čijeće se stanje i uspjeh implementacije pratiti i mjeriti pomoću indikatorakoji su usklađeni sa člankom 24 Konvencije o pravima osoba s invaliditetom. Indikatori su prvi dokument ovakvog obima i kvalitete koji je na raspolaganju obrazovnim vlastima. To je opsežan dokument koji na jednom mjestu navodi sve najvažnije standarde i uvjete koji moraju biti ispunjeni da bi djeca s invaliditetom mogla uživati svoje pravo na inkluzivno obrazovanje a sve u skladu sa odredbama Konvencije o pravima osoba s invaliditetom

Poštujmo osnovno ljudsko pravo djece i mladih s invaliditetom na kvalitetno inkluzivno obrazovanje!

Probudi se!
Vrijeme je za školu koja omogućava kvalitetno inkluzivno obrazovanje!

Kampanju provodi švedska organizacija MyRight u saradnji sa udruženjem DUGA zahvaljujući sredstvima Austrijske razvojne agencije, organizacije Light for the World i Kahane fondacije koje već dugi niz godina financiraju projekte usmjerene na prava osoba s invaliditetom u BiH.

 

Kopirati
Drag cursor here to close