Agencija se oglasila

Priznavanje diploma teći će na isti način kao i do sada

Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta reagirala je povodom ''netočnih informacija o priznavanju diploma iz BiH''.
Sci-Tech / Obrazovanje | 24. 04. 2018. u 20:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Bosne i Hercegovine je priopćenjem reagirala na kako kažu ''netočne informacije o priznavanju diploma iz BiH''.

''Povodom spin informacija, objavljenih u nekim medijima, a kojima se validnost diploma koje izdaju visokoškolske ustanove u Bosni i Hercegovini  dovodi u pitanje i povezuje sa neulaskom Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Bosne i Hercegovine u punopravno članstvo Evropske asocijacija za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju (European Associaton for Quality Asssurance in Higher Education – ENQA), Agencija obavještava studente, akademsku i opću javnost u Bosni i Hercegovini o slijedećem:

  1. Priznavanje diploma, odnosno kvalifikacija u oblasti visokog obrazovanja u regiji Europe je regulirno tzv. Lisabonskom konvencijom i teći će na isti način kao i do sada.
  2. Prema tome, dovoditi u vezu navodno nepriznavanje visokoškolskih diploma sa sadašnjim aktivnostima Agencije u okviru njene aplikacije za punopravno članstvo u ENQA-i, nema nikakvog smisla i nije točno.
  3. Značajno je napomenuti da neke države u Europskom prostoru visokog obrazovanja uopće nemaju agenciju za osiguranje kvaliteta visokog obrazovanja, ali se, i pored toga, diplome stečene na visokoškolskim ustanovama u tim državama priznaju u Europskom prostoru visokog obrazovanja'', navode u svom priopćenju.

Kažu kako ''neselektivno preuzimanje medija ovakvih netočnih informacija zbunjuje javnost u Bosni i Hercegovini i ide u prilog onima koji se navedenim pitanjima bave iz svojih unutarnjo-političkih razloga''.

Napominju kako će Agencija i dalje nastaviti da radi svoj posao u okviru danih joj zakonskih nadležnosti što bolje i profesionalnije.

''U sljedećem periodu Agencija će biti posebno posvećena implementaciji preporuka koje je  dobila od komisije eksperata ENQA-e  s ciljem unapređenja svog rada, ali i  postupanja nadležnih obrazovnih vlasti i komisija stručnjaka za akreditaciju,  koje su, također, zajedno sa Agencijom učesnici u postupku akreditacije. Ustrajavanje Agencije na putu postizanja punopravnog članstva u ENQA-i je izraz strateškog europskog opredjeljenja Agencije i pokazatelj našeg proaktivnog pristupa i kontinuiranog unapređenja kvaliteta, kako rada Agencije, tako i visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini i općeg društvenog ambijenta u kojem svi zajedno djelujemo'', navela je Agencija.

U povodu napisa hrvatskih medija kako Hrvatska neće priznavati diplome iz Bosne i Hercegovine i Srbije, reagiralo je Sveučilište u Mostaru.

"Sveučilište u Mostaru je, u cilju potvrde kvalitete svojih studijskih programa i kvalifikacija, zatražilo te prošlo međunarodni postupak reakreditacije svojih sastavnica i studijskih programa koje je provela hrvatska Agencija za znanost i visoko obrazovanje, a koja je međunarodno akreditirana te je punopravna članica svih relevantnih europskih udruženja agencija za vanjsko osiguravanje kvalitete, što znači da se diplome stečene na Sveučilištu u Mostaru mogu nostrificirati kako u Hrvatskoj, tako i u Europi. Nismo sretni što ostali univerziteti u Bosni i Hercegovini nisu proveli međunarodni postupak akreditacije, ali u tom procesu im želimo pomoći budući da je Sveučilište taj proces uspješno prošlo. Ključni razlog neprovođenja međunarodne akreditacije na javnim univerzitetima u BiH jest neusvajanje ključnih dokumenata od strane Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete BiH. Sutra (25. travnja) u Banja Luci će se održati sjednica Agencije, od koje imamo velika očekivanja u ovom pogledu", navodi Sveučilište u svojoj reakciji.  

U vezi s ovom informacijom, naglašavaju kako je i u člancima istaknut stav Agencije za znanost i visoko obrazovanje Republike Hrvatske, izravno vezan za Sveučilište u Mostaru, koji glasi:

"U prilog svemu navedenom ističemo i činjenicu da je Sveučilište u Mostaru, u cilju potvrde kvalitete svojih studijskih programa i kvalifikacija, zatražilo te prošlo međunarodni postupak reakreditacije svojih sastavnica i studijskih programa koje je provela hrvatska Agencija za znanost i visoko obrazovanje, a koja je međunarodno akreditirana te je punopravna članica svih relevantnih europskih udruženja agencija za vanjsko osiguravanje kvalitete", odgovorili su iz Agencije.

Kopirati
Drag cursor here to close