POWER projekt

Pripravnički angažman za 11 osoba s invaliditetom

Jedanaest osoba sa invaliditetom iz Bosne i Hercegovine, uskoro će početi svoj pripravnički angažman, nakon što su potpisali ugovore o suradnji s predstavnicima jedanaest poduzeća, ustanova i organizacija.
Sci-Tech / Obrazovanje | 12. 01. 2019. u 12:25 Mia Petković

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedanaest osoba sa invaliditetom iz Bosne i Hercegovine, uskoro će početi svoj pripravnički angažman, nakon što su potpisali ugovore o suradnji s predstavnicima jedanaest poduzeća, ustanova i organizacija.

Ugovori su potpisani 18. i 19. prosinca u Sarajevu i Mostaru, a ova suradnja između poslodavaca i osoba s invaliditetom je omogućena u okviru projekta ''POWER'' koji financira Europska unija, a implementira Caritas Bosne i Hercegovine.

Projekt P.O.W.E.R je dvogodišnji projekt koji financira Europska unija, kroz IPA II Program prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Ukupna vrijednost projekta je 459.776 eura, od čega Europska unija financira 390.800 eura.

Foto: PR / Potpisivanje ugovora o suradnji s predstavnicima mostarskih poduzeća, ustanova i organizacija

Projekt provodi Caritas Bosne i Hercegovine u suradnji s partnerima iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore: Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II., Udruga roditelja i djece s posebnim potrebama Vedri osmijeh, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Federacije Bosne i Hercegovine, Caritas Barske nadbiskupije, Udruženje Paraplegičara Bar i Biznis start-up centar iz Bara.

Razvijanje profesionalnih vještina

Pripravnički angažman podrazumijeva kratkoročnu priliku osobama s invaliditetom za razvijanje profesionalnih vještina, stjecanje radnog iskustva i razumijevanje radnih zadataka. Pripravnici su osobe s invaliditetom, s najmanje 50%invaliditeta, do 35 godina starosti i koje nemaju radno iskustvo, odnosno evidentirane su u službama za zapošljavanje kao nezaposlene osobe.

Svoj pripravnički staž, u trajanju od jedne godine, pripravnici će dobiti priliku obavljati u poduzeću ALFA THERM, Ustanovi ''Dječiji vrtić'' Mostar, Domu za stare i iznemogle ''Betanija'' u Čapljini, Logoviti, u poduzeću DI & Dž iz Mostara, zatim na univerzitetu u Sarajevu, Medijskom centru Vrhbosanske nadbiskupije, Udruženju amputiraca Istočno Sarajevo, u organizaciji Youth for Peace, udruzi ProReha i u pučkoj kuhinji Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije.

Na svečanosti potpisivanja ugovora, predstavnici poslodavaca još jednom su izrazili spremnost da angažiraju osobe s invaliditetom kao pripravnike, koji ce obavljati različite poslove tijekom pripravničkog angažmana.

Pripravnički angažman jedan je od prvih koraka u ispunjavanju prava na rad osobama s invaliditetom koji će im pomoći u rješavanju statusa zaposlenika.

Zlatko Malić iz Caritasa Bosne i Hercegovine, naglasio je važnost ovog događaja, ali i zajedničkog rada na pružanju konkretne pomoći osobama s invaliditetom. Malić je podsjetio sve poslodavce na ozbiljan pristup prilikom mentoriranja pripravnika, kazavši kako je uloga mentora da budu poveznica između organizacije, pripravnika i projekta POWER.

Foto: PR / Potpisivanje ugovora o suradnji s predstavnicima mostarskih poduzeća, ustanova i organizacija

Arena Spor Centar iz Mostara, također je sudionik u projektu POWER. Ugovor s prvostupnikom novinarstva Tomislavom Lončarom u ime Arene potpisao je Ivica Džidić.

Posao koji bi trebao obavljati Lončar sastoji se od novinarskih zadataka za potrebe firme, komunikacija s klijentima svih vrsta, vođenje maila i društvenih mreža kao što su Facebook i Instagram, kao i obavještavanja javnosti o događajima u Arena Sport Centru.

''Što se tiče samoga projekta POWER, moramo posebno pohvaliti Zlatka Malića i Ceciliju Petrović kao koordinatore projekta, te Caritas Bosne i Hercegovine koji strpljivo radi na realizaciji projekta, zapošljavanje osoba s invaliditetom na godinu dana. Tomislav Lončar je naš pripravnik i on će raditi u sektoru komunikacija u Arena Sport Centru. Budući da jako cijenimo komunikacije i interne i eksterne smatramo da će Tomislav svojim znanjem i vještinama puno doprinositi našem centu'', kazali su nam iz Arene Sport Centra U Mostaru.

I Fabijan zaslužuje priliku

Dom za stare i iznemogle ''Betanija'' iz Čapljine, prvi put službeno ulaze u radni odnos i prima osobu s invaliditetom. I Fabijan zaslužuje priliku, za sada mu je kroz projekt ''POWER'' osiguran pripravnički radni staž od godine dana, no kažu ukoliko se nastavi zalagati kao i do sada velika je vjerojatnost i za stalni posao.

''Smatramo da se Fabijan u svojoj dobi od 22 godine, bez obzira što je po rješenju Federalnog ministarstva rada i socijalne politike osoba s invaliditetom I. skupine sa 100% oštećenjem organizma, može ostvariti kao radno sposobna osoba. 

Fabijan je već tri godine bio korisnik Caritasove radionice za osobe s invaliditetom ''Betlehem'' gdje su instruktori prepoznali njegove mogućnosti, a povrh svega ogromnu želju za radom. Naš novi zaposlenik će obavljati poslove domara, a posebno će biti zadužen za održavanje zelenih površina. Obzirom da je Fabijan po zanimanju slastičar/poslastičar po potrebi će raditi i kao pomoćni kuhar'', rekli su nam iz Doma za stare i iznemogle ''Betanija''.

Foto: PR / Potpisivanje ugovora o suradnji s predstavnicima mostarskih poduzeća, ustanova i organizacija
Kopirati
Drag cursor here to close