IT Girls

Prikupljeno 60 posto sredstava za nabavku Arduino setova za škole

IT Girls želi omogućiti djevojčicama da ovu kompjutersku platformu koriste u školama koje pohađaju
Sci-Tech / Obrazovanje | 31. 10. 2018. u 11:43 Bljesak.info
It Girls dolaze u vaše škole

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inicijativa nastala iz želje da djevojčice, djevojke i žene postanu vidljivije u svijetu informacijsko-komunikacijskih tehnologija - IT Girls i Bit Alijansa pokrenuli su prikupljanje novca s ciljem nabavke Arduino setova za škole i održavanje radionica za djevojčice u osnovnim školama.

Za jedan dan od kada je pokrenuta kampanja prikupljeno je oko 60 posto potrebnih sredstava, a namjera je osigurati novac za šest Arduino radionica koje će biti organizirane u šest škola za što je potrebno prikupiti nešto više od 9.000 američkih dolara. Kampanja traje do 30. studenog.

Ova inicijativa proistekla je nakon što su iz IT Girlsa pitali djevojčice da li žele učiti informatiku u školama, a najčešće su odgovarale da žele, ali na zanimljiv i praktičan način, kroz vježbe i jedna od platformi koja upravo to omogućava je Arduino.

IT Girls želi omogućiti djevojčicama da ovu kompjutersku platformu koriste u školama koje pohađaju jer je cilj da djevojčice istražuju i grade svijet oko sebe, te da budu inspiracija za druge, poručili su iz IT Girlsa, ističući porazne statistike kada je riječ o sudjelovanju žena u brzorastućem IKT sektoru.

Prema posljednjim istraživanjima, u Europi ima četiri puta više muškaraca nego žena s diplomom u oblasti informacijsko-komunikacijskih tehnologija. Udio muškaraca koji rade u digitalnoj industriji je 3,1 puta veći od udjela žena.

Istraživanja i rad na terenu su pokazali da dječaci i djevojčice imaju jednak pristup tehnologiji koristeći računare i mobitele, međutim, djevojčice se rjeđe odlučuju da studiraju oblasti informacijsko-komunikacijskih tehnologija i time se bave.

Koordinatorica IT Girls inicijative Tanja Madžarević napomenula je da se ovom akcijom prikupljanja sredstava želi pružiti mogućnost za djevojčice u najmanje šest škola širom BiH da se upoznaju s osnovama robotike i programiranja.

Arduino setovi ostat će u tim školama nastavnici će dobiti sredstvo za interaktivnu nastavu, a časovi informatike imat će zabavniji karakter.

Prijeka potreba za radnom snagom u IKT sektoru, i činjenica da društvo postaje sve više digitalizirano predstavlja nove obrazovne i profesionalne mogućnosti u kojima su žene još uvijek nedovoljno zastupljene.

IT Girls zbog toga pozivaju sve da se uključe i omoguće da djevojčice dobiju potrebna digitalna znanja u oblasti elektronike i informatike tako što će podržati kampanji prikupljanju sredstava objavljenu na platformi Indiegogo.

Kopirati
Drag cursor here to close