Okvir djelovanja do 2030.

Predstavljen dokument za kvalitetno stručno obrazovanje i obuku u BiH

''Ono što je najvažnije je da se ovaj dokument implementirana. Do sada smo mnogo puta vidjeli koliko je važnih strategija i dokumenta usvojeno, međutim malo je koristi ako nisu implementirani'', podcrtao je Sattler.
Sci-Tech / Obrazovanje | 16. 06. 2021. u 13:16 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dokument "Poboljšanje kvaliteta i relevantnosti stručnog obrazovanja i obuke u Bosni i Hercegovini - na osnovu zaključaka iz Rige – 2021.-2030“, predstavljen je u Sarajevu.

Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević je kazala da dokument predstavlja okvir djelovanja za sve nadležna obrazovne vlasti do 2030. godine i temelj je za modernizaciju, povećanje kvalitete i relevantnosti stručnog obrazovanja i obuke, te njegove pune integracije u europski prostor stručnog obrazovanja i obuke.

Ona je pojasnila da je pet definiranih prioriteta u dokumentu u potpunosti usuglašeno sa zaključcima iz Rige koji su 2015. godine dogovoreni na razini država članica Europske unije. To su poticanje učenja temeljenog na radu, razvoj osiguranja kvalitete u skladu s europskim okvirom za osiguranje kvaliteta u stručnom obrazovanju i obuci, povećanje dostupnosti stručnog obrazovanja i kvalifikacije za sve, dodatno jačanje ključnih kompetencija u inicijalnom i kontinuiranom stručnom obrazovanju i obuci, te osiguranje pristupa i mogućnosti za inicijalni i kontinuirani profesionalni razvoj nastavnika, trenera i mentora.

''Kvalitetnom provedbom ovih pet prioriteta dobit ćemo kvalitetno, inkluzivno i dostupno stručno obrazovanje i obuku'', istaknula je Gudeljević.

Primijeniti koncept dualnog obrazovanja

Upravo u tome, dodala je, leži snaga stručnog obrazovanja i obuke - da mlade ljude osposobi i uvede na tržište rada još za vrijeme samo procesa obrazovanja i obuke kroz učenje temeljeno na radu.

Gdje god je to moguće treba primijeniti koncept dualnog obrazovanja što će mladim ljudima omogućiti kvalitetno sticanje potrebnih vještina za obavljanje poslova na učinkovit, inovativan, samostalan način, a što će ujedno značiti i zadovoljenje potreba svijeta rada i jačanje ekonomije stvaranjem mlade prilagodljive i kvalificirane radne snage.

Ministrica Gudeljević je pozvala sve partnera u BiH da nastave suradnju na ostvarivanju zajedničkih ciljeva, a to je, kako je rekla, stvaranje kvalitetnijeg sustava obrazovanja i obuke zbog naše djece i mladih koji mogu odgovoriti na društveno-ekonomske promjene, poticati razvoj i socijalno uključivanje i povećati šansu za pristupanje Europskoj uniji.

Dokument je rezultat suradnje Ministarstva civilnih poslova BiH i svih nadležnih obrazovnih vlasti, relevantnih partnera u BiH, kao i prijatelja iz EU, austrijske Agencije za obrazovanje.

Veleposlanica Austrije u BiH Ulrike Hartmann je podvukla da ulaganje u obrazovanje znači jačanje ljudskog kapitala i to nema alternativu i od velike je važnosti za svaku državu, za održivi razvoj ekonomije i društva. 

''Kvalitetno stručno obrazovanje relevantno je za tržište rada. Omogućava mladim ljudima da direktno ulaze u poslovni svijet, osposobljava ih za zahtjeve globalne ekonomije – poručila je austrijska ambasadorica

I u BiH povećava se potreba za dobro obučenim, kvalificiranim radnicima, stoga je pozdravila strateški Dokument o provedbi rezolucije iz Rige u BiH, kao razvojni prioritet. 

16 milijuna eura za obrazovne programa kroz IPA  sredstva

Za šefa Delegacije EU u BiH Johanna Sattlera ovaj dokument ima snažan angažman poslovne zajednice, a to je, kako je rekao, nešto što će mladima biti potrebno, privući će veće investicije, posebno kada se usvoje standardi dualnog obrazovanja - kada učenici budu mogli provoditi polovicu vremena na praktičnom radu.

''Europska unija će nastaviti da podržava unapređenje u obrazovanju, posebno u oblasti stručnog obrazovanja i obuke mladih ljudi kako bi se mladim ljudima dali alati koji su im potrebni da se pridruže tržištu rada. Također ćemo raditi više na digitalizaciji i osposobljavanju mladih za poduzetničke prilike kako bi se mogli pridružiti i sudjelovati u tržištu rada'', naglasio je Satler.

Podsjetio je da je Europska unija pripremila 16 milijuna eura za obrazovne programa kroz IPA  sredstva.

''Ono što je najvažnije je da se ovaj dokument implementirana. Do sada smo mnogo puta vidjeli koliko je važnih strategija i dokumenta usvojeno, međutim malo je koristi ako nisu implementirani'', podcrtao je Sattler, navodeći da će ovaj dokument pomoći mladim ljudima da se više educiraju u stručnom obrazovanju i obuci.

"Poboljšanje kvaliteta i relevantnosti stručnog obrazovanja i obuke u Bosni i Hercegovini", jedan je od rijetkih dokumenata strateškog tipa koji je na prijedlog Ministarstva civilnih poslova BiH usvojilo Vijeće ministara BiH i predstavlja okvir djelovanja za sve nadležne obrazovne vlasti do 2030. godine, a njegovim usvajanjem ispunjena je još jedna obaveza na putu ka Europskoj uniji.

Kopirati
Drag cursor here to close