Prava djece – između teorije i prakse

Mostar: Održana konferencija o zaštiti djeteta i njegovih prava

Predstavnica institucije ombudsmena za djecu Nada Grahovac kazala je kako treba inzistirasti na programu prevencije jer djeca ne prijavljuju nasilje koje im se događa u obitelji, odnosno šute o problemima koje imaju.
Sci-Tech / Obrazovanje | 14. 12. 2017. u 10:49 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stručna konferencija na temu "Prava djece – između teorije i prakse" održana je u četvrtak na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru u cilju podizanja razine svijesti o izgradnji učinkovitog sustava zaštite djece.

Na konferecniji, koja je održana u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava, ocijenjeno je kako se aktivnosti na zaštiti djeteta i njegovih prava moraju usmjeriti na programe prevencije kako za djecu tako i za odrasle. 

Također, istaknuto je kako je najveći broj povreda prava djeteta uočen u postupcima razvoda braka. 

Predstavnica institucije ombudsmena za djecu Nada Grahovac kazala je kako treba inzistirasti na programu prevencije jer djeca ne prijavljuju nasilje koje im se događa u obitelji, odnosno šute o problemima koje imaju.

''Boje se i stide zbog onoga što im se događa, boje se da neće imati potporu, da im se neće vjerovati ili da će imati posljedice i oni i njihove obitelji, dok odrasli ne prepoznaju problem dok on ne eskalira, a šteta je već nastala'', objasnila je Grahovac.  

Istaknula je kako na području Republike Srpske godišnje ima oko 700 prijava kojima se ukuzuje na povrede prava djeteta po različitim osnovama.

Podsjetila je kako je RS u toj oblasti u zadnje vrijeme učinila mnogo, navodeći kako su programi prevencije sastavni dio školskoga programa, da je izmijenjen kazneni zakon te da je u skupštinskoj proceduri i zakon o registru pedofila, a uspostavljen je i Centar za potporu djece žrtvama zlostavljanja i nasilja.

Pomoćnica ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Janja Milinković ocijenila je pozitivnim u zaštiti prava djece nedavno usvojeni Zakon o zaštiti obitelji s djecom kojim se pokušalo izjednačiti prava djece iz obitelji socijalno ugroženih s pravima djece čiji su roditelji zaposleni i ostvaruju prihode.

Ocijenila je pozitivnim i federalni Zakon o udomiteljstvu koji je u primjeni od ožujka, a koji, uz opće uvjete za obavljanje udomiteljstva, propisuje i osposobljavanje i edukaciju udomitelja.

Milinković je podsjetila kako je u fokusu djelovanja Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi  HNŽ-a transformacija Dječjeg doma u Mostaru te da zajedno s UNICEF-om pokušavaju iznači najbolje moguće alternative smještaja za djecu.

Po njezinim riječima,  radi se na razvoju servisa koji će pružiti potporu biološkoj obitelji da ne dođe do razdvajanja djece i roditelja, a s druge strane, ukoliko dijete ne može ostati u biloškoj obitelji, onda je alternativa posvojenje, koje je, kaže Milinković, nakon biološke obitelji jedno od najboljih oblika zaštite djece.

U radu Konferencije sudjelovali su predstavnici svih razina zakonodavne i izvršne vlasti u BiH, te akademske zajednice i civilnog društva.

Organizatori ove konferencije su Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, Vlada Hercegbosanske županije i Savez socijalnih radnika Federacije BiH, uz potporu Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini.

 

Kopirati
Drag cursor here to close