'Obrazovanje za sve'

Romska djeca se više ne ispisuju iz škola u Mostaru

Kroz projekt su postignute značajne promjene u osnovnom obrazovanju romskih učenika i razini svijesti kod roditelja o važnosti osnovnoškolskog obrazovanja, a projekt je obuhvatio djecu i roditelje iz naselja Karašebeš, Bišće Polje, Salakovac i Bijelo
Sci-Tech / Obrazovanje | 06. 09. 2019. u 16:11 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S ciljem uključivanja i što bolje socijalizacije romske djece u obvezno osnovno školovanje, Grad Mostar i Centar za psihološku podršku Sensus zajedno su realizirali višegodišnji projekt za romske učenike "Obrazovanje za sve".

Kroz projekt su postignute značajne promjene u osnovnom obrazovanju romskih učenika i razini svijesti kod roditelja o važnosti osnovnoškolskog obrazovanja, a projekt je obuhvatio djecu i roditelje iz naselja Karašebeš, Bišće Polje, Salakovac i Bijelo Polje.

"Roditelji mnogo bolje razumiju važnost obrazovanja, više su motivirani da šalju djecu u školu i ostvaruju bolju suradnju s nastavnicima i školskim osobljem", priopćili su iz Centra Sensus koji ističu kako trenutno svi romski učenici iz naselja obuhvaćenih projektom pohađaju osnovnu školu.

Iz Centra dodaju kako je više od 64 učenika uključeno u program obrazovanja, uz mogućnost dodatne podrške u učenju, te velikim uspjehom smatraju činjenicu da ni jedan romski učenik u projektu nije napustio školovanje u zadnje dvije godine implementacije projekta.

"Iako ne postoje službeni statistički podaci o romskim učenicima u srednjim školama u Mostaru, praksa nam pokazuje da je taj broj jako mali. Pozitivni pomak u prihvaćanju i integraciji Roma ne samo u osnovnoškolskom već i u srednjoškolskom obrazovanju, govori nam to da su u posljednje dvije godine svi romski učenici iz projekta nakon završetka osnovnog obrazovanja upisali srednju školu", navodi se dalje u priopćenju.

Kroz trajanje projekta svim korisnicima osigurani su besplatni udžbenici, kao i mogućnost redovitog obroka u školi organiziranog u sklopu produženog boravka koji je bio besplatan za sve romske učenike.

"Sve to je utjecalo i na motivaciju roditelja i učenika da redovito pohađaju nastavu jer u praksi većina roditelja živi u jako teškoj materijalnoj situaciji i ne mogu svojoj djeci omogućiti potrebne uvjete za pohađanje nastave", navode iz Sensusa.

Podsjećaju da je uspjeh projekta prepoznala i Europska komisija, i to 2017. godine kada je nagradila projekt Europskom nagradom za integraciju Roma u europske procese proširenja, s ciljem unapređenja uloge civilnog društva i ukazivanja na odlučnost i posvećenost Europske unije procesu socijalne inkluzije - EU Roma Integration Award for the Western Balkans and Turkey.

Projekt je financirao Roma Education Fund, uz sufinanciranje Grada Mostara. Partneri na projektu su Udruga Roma Neretva, Osnovna škola Bijelo Polje, Osnovna škola Mustafa Ejubović-Šejh Jujo i Dječji vrtići "Ciciban" Mostar, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close