Zemlja kamena

Simpozij u Mostaru: Povratak hercegovačkom kamenu

‘’Cilj simpozija je animirati naše ljude koji se bave kamenom da se ponovno vrate našem autohtonom hercegovačkom kamenu’’, kazala je novinarima dekanica Građevinskog fakulteta Maja Prskalo
Sci-Tech / Obrazovanje | 29. 06. 2018. u 11:46 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Treći simpozij "Hercegovina zemlja kamena" otvoren je u petak u Mostaru, u organizaciji Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i Udruge "Zvuk kamena" Posušje.

Simpozij je okupio stručnjake i ljubitelje kamena iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, a neke od tema dvodnevnog skupa su industrija kamena u BiH, zakonska regulativa, istraživanja kamena, kulturno-povijesna baština u kamenu te uporaba kalcijeva karbonata u medicinske svrhe.

‘’Cilj simpozija je animirati naše ljude koji se bave kamenom da se ponovno vrate našem autohtonom hercegovačkom kamenu’’, kazala je novinarima dekanica Građevinskog fakulteta Maja Prskalo, dodavši kako su za simpozij prikupljena 23 znanstvena i stručna rada 40 autora i koautora s devet fakulteta iz BiH i RH, a koji će biti objavljeni u posebnom izdanju e-zbornika.

Napomenula je kako se simpozij organizira u povodu 40. godišnjice utemeljenja Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru te kako su tim povodom ove akademske godine nastojali obogatiti fakultet kako u nastavnom tako i u znanstvenom smislu, podsjetivši da je u okviru tih aktivnosti uveden novi studij Arhitektura i urbanizam.

Predsjednik Udruge "Zvuk kamena" Posušje Frano Oreč kazao je kako je posebna pozornost njegove udruge posvećena istraživanju i razvoju industrije kamena, ne samo na području općine Posušje i Zapadnohercegovačke županije već i cijele Hercegovine.

Izrazio je zadovoljstvo velikim odzivom na simpozij, a prvenstveno velikim brojem znanstvenika, kazavši kako je cilj skupa afirmirati hercegovački kamen.

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg, inače pokrovitelj skupa, kazao je kako ga raduje što će se na simpoziju na najvišoj znanstvenoj i stručnoj razini otvoriti rasprava o pitanju prošlosti, valoriziranju i obnove suhozidne baštine kamena.

Čestitavši 40. obljetnicu Građevinskog fakulteta, Herceg je kazao kako je ta ustanova nesumnjivo dala izniman doprinos obrazovanju mladih ljudi i razvoju graditeljske struke u Hercegovini i šire.

Tijekom simpozija održat će se i okrugli stol na kojemu će riječi biti o raznim suhozidnim temama u BiH i RH, a prateći događaj skupa je izložba slika "Hercegovački suhozidi", u organizaciji udruge "Zvuk kamena".

U subotu, drugog dana simpozija, organizirat će se obilazak kamenoloma i nekropola stećaka te drugih lokaliteta na području općina Jablanica i Posušje.

Kopirati
Drag cursor here to close