HSP

Zbog ocjena u Posušju traži se ostavka premijera, ministrice i ravnatelja

Ocjene u Posušju - "primjer funkcioniranja vlasti i nepotizma u vlasti''
Sci-Tech / Obrazovanje | 04. 10. 2017. u 09:37 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska stranka prava (HSP) oglasila se priopćenjem za javnost u kojem se navodi kako je slučaj Gimnazije fra Grge Martića u Posušju, u kojoj se na silu dijele i prepravljaju ocjene, zoran  "primjer funkcioniranja vlasti i nepotizma u vladajućim strukturama".

Zbog toga je, kako se navodi, HSP-ov zastupnik i dopredsjednik HSP-a Blago Petric tražio ostavku premijera Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ), resorne ministrice i ravnatelja škole.

Iz te stranke podsjećaju kako je resorna ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa ZHŽ-a Ružica Mikulić naredila inspekciji da "izvrši nadzor sa unaprijed određenim instrukcijama i zapisnikom koji će dovesti do toga da djeca preskoče izgubljeni razred".

"Takvim nalazom i rastezljivim pravilnicima ishodila je i sudsko rješenje koje je tražilo da se u roku od dvadeset četiri sata izda svjedodžba učenicima koji su izgubili godinu. To isto je zahtijevao i Ombudsmen za dječja prava iz Sarajeva koji je isti dan zvao ravnatelja i svi ti pritisci na vršitelja dužnosti ravnatelja Gimnazije Antu Jukića doveli su do prolaznih ocjena.

U tako kratko vrijeme Nastavno vijeće nije imalo vremena formirati komisiju za polaganje predmeta ili dovođenje profesora iz drugih škola, nego su sramotno podijelili nezaslužene ocjene i 'pljunuli' po sebi i svom pedagoškom pozivu i svim učenicima i roditeljima koji vrijedno rade i školuju svoju djecu", stoji u priopćenju, kojeg prenosi Fena.

Iz HSP-a zaključuju kako je riječ o politici te kako je navedenim slučajem napravljen zločin nad Sokratovim poučavanjem i odnosom učitelj - učenik.

Kako je počelo....

Šest učenika izgubilo je godinu. Pojedini roditelji s tim se ne mogu pomiriti i tu priča počinje.

Na njihov zahtjev u školi se vrši inspekcijski nadzor. Obavlja ga županiujska prosvjetna inspektorica Nada Đerek i sastavlja zapisnik. Naređuje poništavanje svih negativnih ocjena. Profesori pišu žalbu na rješenje resorne ministrice Ružice Mikulić. Žalba je uvažena i činilo se završenim - učenici će ponavljati godinu.

''Poslije toga su se žalili roditelji. Sud je riješio stvar na način koji je na početku odredila prosvjetna inspektorica, tumačeći taj famozni sporni članak 6. Pravilnika o praćenju i ocjenjivanju učenika na način koji je bio i u početku'', navodi Ružica Mikulić, ministrica obrazovanja ŽZH.

Negativne ocjene su poništene bez suglasnosti profesora. Učenici nisu polagali popravni ispit. Preuzeli su svjedodžbe sa upisanim ocjenama dovoljan - 2.

Kopirati
Drag cursor here to close