Edukacija

Počinje obuka: Program EU za mlade državne službenike u BiH

Dvadeset i pet mladih državnih službenika i službenica iz cijele Bosne i Hercegovine odabrano je za sudjelovanje u edukativnom projektu „Program EU za mlade državne službenike u BiH“
Sci-Tech / Obrazovanje | 17. 10. 2020. u 11:53 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvadeset i pet mladih državnih službenika i službenica iz cijele Bosne i Hercegovine odabrano je za sudjelovanje u edukativnom projektu „Program EU za mlade državne službenike u BiH“ koji financira Europska unija, a realizira British Council u BiH.

Odabrani sudionici projekta sa svih nivoa vlasti, naredni tjedan okupit će se u Sarajevu na prvim predavanjima nakon kojih će krenuti na prilagođeni četverotjedni program obuke.

Program je posvećen unapređenju javne uprave u Bosni i Hercegovini kroz izgradnju profesionalne i depolitizirane državne službe na temelju stručnosti i sposobnosti, a cilj projekta je osnaživanje mladih državnih službenika koji su zaduženi za proces pristupanja Europskoj uniji i koji će biti nositeljipromjena tijekom procesa proširenja.

U narednom periodu, odabrane državne službenike i službenice očekuje četiri sesije online obuke u okviru kojih će obraditi teme kao što su „Razumijevanje dinamike EU“, „BiH i politika proširenja“, „Upravljanje promjenom za bolju efikasnost javnih usluga“ te „Od oblikovanja politike do evaluacije“.

„Čitav program od četiri tjedna online obuke postavlja odličan temelj jer uključuje raznolike aktivnosti kao što su radionice, individualne i grupne sesije, virtuelne posjete, uvodne govore i panel diskusije sa službenicima Generalne direkcije za proširenje i politiku susjedstva, simulacije, metodu igranja uloga, itd. Ovaj pristup osigurat će interaktivno učešće svih državnih službenika koji će koristiti pogodnosti ovog programa uz održavanje najviših akademskih standarda“, istakla je direktorica British Council u BiH, Amila Lagumdžija.

Jedna od sudionica projekta, Sonja Turić koja trenutno radi u Komisiji za vrijednosne papire Republike Srpske, navela je zadovoljstvo što će biti dio ovog programa te da očekuje stjecanje novih znanja i vještina koje će koristiti u svom budućem profesionalnom radu.

''Raduje me mogućnost povezivanja sa kolegama iz regije i međusobnog razmjenjivanja iskustava, što će svakako doprinijeti razvoju regionalne suradnje“, kazala je Turić.

Nedžla Buljina iz Fonda za zaštitu okoliša FBiH, izrazila je očekivanje da će je ovaj Program profesionalno osnažiti i unaprijediti znanja, vještine i kompetencije potrebne za svakodnevne radne aktivnosti.

''S obzirom na reputaciju College of Europe koji organizira i provodi stručne obuke, vjerujem da je ovaj Program idealna i kredibilna osnova za usavršavanje zaposlenih u javnoj upravi, naročito u segmentima koji se tiču poslova vezanih za evropske integracije. Dodatnu motivaciju i izazov, osim prilike za upoznavanjem sa najrelevantnijim aspektima EU politika i prioriteta za period 2020-2027, čini i mogućnost umrežavanja i suradnja sa kolegama iz zemalja Zapadnog Balkana, razmjena ideja, specifičnih iskustava i primjera dobre prakse u oblastima od interesa kada je proces proširenja u pitanju", naglasila je Buljina.

Program EU za mlade državne službenike u BiH je dvogodišnji program i nastavak je uspješnog regionalnog projekta.

U okviru programa mladi državni službenici će imati priliku da učestvuju u prilagođenom četverosedmičnom programu obuke kojeg će provesti College of Europe iz Belgije i koji će obuhvatiti ključna područja javne uprave i područja relevantna za proces EU integracija.

Jednotjedni program mobilnosti unutar zemalja Zapadnog Balkana te dvotjedna razmjena unutar BiH će kandidatima omogućiti da provedu vrijeme u instituciji javne uprave na nivou drugačijem od onog na kojem rade u cilju dijeljenja dobre prakse, povezivanja i međusobnog stručnog usavršavanja.

Kopirati
Drag cursor here to close