Unapređenje osnovnog učenja i obrazovanja u BiH - ENABLE BIH"

U Mostaru se raspravlja o obrazovanju u BiH

Pojašnjavajući zašto se sve ovo zapravo radi, kazala je kako su testiranja koja su obavljena u dosadašnjem razdoblju pokazala zaostajanje učenika u funkcionalnom dijelu znanja.
Sci-Tech / Obrazovanje | 16. 04. 2019. u 16:10 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavljanje projekta "Unapređenje osnovnog učenja i obrazovanja u Bosni i Hercegovini-ENABLE BIH" upriličeno je u utorak na konferenciji u Mostaru gdje je istaknuto da je prvenstveno cilj tog projekta da unaprijedi kvalitetu obrazovanja u BiH, i to kroz jačanje znanja i vještina koje bi učenici mogli koristiti kako bi u konačnici bili spremni za tržište rada.

''Projekt ima za cilj s jedne strane da promovira STEM integrirano podučavanje u BiH kroz razvijanje operativnih nastavnih planova i programa, kao i smjernica za nastavnike, i to je proces koji je završen u prethodne dvije godine projekta. U nastavku projekta, u 12 pilot škola radi se modeliranje na koji način u redovnom nastavnom planu i programu takav princip podučavanja može da se provodi u osnovnim i srednjim školama'', istaknula je direktorica organizacije Save the Children za sjeverozapadni Balkan Andrea Žeravčić.

Foto:Bljesak.info / Počela konferencija o unapređenju obrazovanja u BiH

Druga komponenta projekta, kako je kazala, ima za cilj unapređenje, odnosno pojačan broj sati psihologije, pedagogije, metodike i didaktike, s namjerom da buduće nastavnike pripremi da na bolji i kvalitetniji način prenose znanja učenicima.

Pojašnjavajući zašto se sve ovo zapravo radi, kazala je kako su testiranja koja su obavljena u dosadašnjem razdoblju pokazala zaostajanje učenika u funkcionalnom dijelu znanja. 

''Sudjelovanje BiH u Međunarodnom testiranju za učenike 2007. pokazalo nam je da u funkcionalnom dijelu znanja naši učenici zaostaju za svojim vršnjacima širom svijeta i vjerujemo da obrazovanje treba da se unaprijedi, da bude kvalitetnije za ovo vrijeme u kojem živimo te da učenici dobiju funkcionalna znanja i da ih uče na jedan suvremeni način kako bi ta znanja koja uče bili u stanju da primjene u svakodnevnom životu'', kazala je Žeravčić.

Foto: Bljesak.info / Počela konferencija o unapređenju obrazovanja u BiH

Dodala je kako je njihov definitivni cilj da nakon ovog pilotiranja ministarstva prepoznaju priliku da se ovaj nastavni plan i program, odnosno operativni kurikulum koji je razvijen za STEM discipline, počne primjenjivati u učionicama.

Pomoćnik ministra civilnih poslova BiH u Sektoru za obrazovanje Adnan Husić kazao je kako se projekt posebno bavi unapređenjem prirodnih vještina te da je ovo prilika da se vide rezultati, odnosno na koji način su škole sve to primjenjivale i jačale kapacitete da bi bh. učenici bili spremni za tržište rada. 

Foto:Bljesak.info / Počela konferencija o unapređenju obrazovanja u BiH

''Cilj ovog projekta prvenstveno je da se unaprijedi kvaliteta obrazovanja u BiH i to kroz jačanje znanja i vještina koje bi učenici mogli koristiti u BiH, a sve to dalje u kontekstu unapređenja, odnosno podizanja privrede na jednu veću razinu'', ocijenio je Husić.

Ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNK Rašid Hadžović istakao je kako je Mostar među prvim gradovima koji je dobio STEM laboratorije te da se ovaj projekt provodi u dvije osnovne i u jednoj srednjoj školi u Mostaru.

Foto: Bljesak.info / Počela konferencija o unapređenju obrazovanja u BiH

Ponovio je kako se STEM odnosi na prirodne znanosti, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku te ustvrdio kako će nastojati da ovaj kanton bude među najboljim u primjeni projekta kako bi osigurali opremu i za druge STEM laboratorije. ''Važnost projekta je u tome što on daje praktična znanja našim edukatorima, nastavnicima, ali i učenicima koji će ga kasnije koristiti u budućnosti'', poručio je Hadžović.

Na ovoj dvodnevnoj konferenciji u Mostaru, čija je tema "Povezuj se, stvaraj, razvijaj se… za Sutra-BiH i obrazovanje i ekonomija za 21. vijek", bit će promovirana dosadašnja postignuća, razmjena STEM uspješnih praksi te definirani budući koraci za kvalitetnije obrazovanje u 21. vijeku.

 

Kopirati
Drag cursor here to close