Suradnja

Počela klauzura Sveučilišta u Mostaru o IT tehnologijama

U izjavi za medije rektor Tomić kazao je kako IT tehnologije imaju sve značajnije mjesto unutar sustava obrazovanja i razvoja, dodavši kako SUM želi postići svjetske standarde u toj oblasti.
Sci-Tech / Obrazovanje | 29. 05. 2018. u 10:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rektor Sveučilišta u Mostaru (SUM) Zoran Tomić i generalni menadžer Bit Alijanse Armin Talić uoči početka treće klauzure SUM-a potpisali su sporazum o suradnji. 

Na današnjoj klauzura SUM-a "Digitalna transformacija obrazovanja" bit će obrađen niz tema, poput trenutnog stanja, mogućnosti i perspektive SUMIT-a, tehnologije e-obrazovanja i njezin utjecaj na poučavanje, budućnost poslovanja i obrazovanja, pregled e-infrastruktura u EU i Republici Hrvatskoj te akademska zajednica kao ključni faktor razvoja IT industrije u BiH. 

U izjavi za medije rektor Tomić kazao je kako IT tehnologije imaju sve značajnije mjesto unutar sustava obrazovanja i razvoja, dodavši kako SUM želi postići svjetske standarde u toj oblasti. 

''Najprije želimo vidjeti koji su to najveći standardi u visokom obrazovanju kada je u pitanju IT, koje su to mogućnosti, i zajedno s našim partnerima želimo pokušati stvoriti jedno IT središte u ovom dijelu BiH na Sveučilištu u Mostaru. Vjerujem kako za to imamo potencijala, kapaciteta, a imamo i mogućnosti da IT pozicioniramo kao jednu od naših strateških aktivnosti u budućem radu i razvoju '', istaknuo je rektor Tomić. 

Suorganizator IT klauzure su Koordinacija hrvatske akademske i istraživačke mreže (CARNET), Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu (SRCE) i strateški partner HT Eronet. 

Voditelj IT centra Sveučilišta u Mostaru Tomislav Volarić podsjetio je da mostarsko sveučilište ima dugogodišnju suradnju s CARNET-om i SRCE-m te da su neki od ciljeva današnje klauzure stvaranje IT središte te uspostavljanje suradnju s osnovnim i srednjim školama, budući da je sve veći značaj digitalizacije obrazovanja. 

Dodao je kako će danas biti pokrenut i projekt vezan za elektronički identitet u okviru kojeg će svaki mostarski student, u suradnji sa SRCE-m, dobiti digitalni identitet koji će mu omogućiti korištenje pedesetak usluga. 

Ministar znanosti kulture i sporta Hercegbosanske županije Petar Galić kazao je kako će se u suradnji s Republikom Hrvatskom, CARNET-om i SRCE-m nastojati pokrenuti zajednički projekti, dok je ravnatelj SRCE-a Zoran Bekić kazao je kako je taj centar jedna od najstarijih institucija u RH koja se bavi izgradnjom moderne infrastrukture za potrebe znanosti i visokog obrazovanja. 

''Rado dijelimo svoja iskustva u izgradnji različitih slojeva infrastrukture od organizacije, podatkovnih centara, preko različitih računalnih i drugih usluga vezanih za infrastrukturu, završavajući brigom za podatke za informacijske sustave sveučilišta. To su sve teme o kojima ćemo danas u Mostaru govoriti'', kazao je Bekić. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close