Stipendije

Po 185 KM za 239 studenta u Mostaru

Mjesečni iznos stipendije je 185 KM i dodjeljuje se tijekom deset mjeseci za razdoblje akademske godine.
Sci-Tech / Obrazovanje | 05. 06. 2018. u 10:38 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tristo pedeset devet studenata, pripadnika hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske koji studiraju na sveučilištima u Bosni Hercegovini, potpisali su u utorak u Mostaru ugovore o dodjeli stipendija u iznosu od oko 1.850 KM za 2017./2018. akademsku godinu.

Mjesečni iznos stipendije je 185 KM i dodjeljuje se tijekom deset mjeseci za razdoblje akademske godine.

Ugovore o stipendiranju studentima je uručio načelnik Sektora za provedbu i nadzor programa i projekata Hrvata izvan Hrvatske Dario Magdić čestitajući im na ostvarenom uspjehu i poželjevši im ujedno da i ovu, kao i sljedeće godine uspješno završe.

''Ova stipendija nije samo financijska potpora, ona je u osnovi moralna potpora Republike Hrvatske koja sukladno svojem Ustavu i zakonima brine o Hrvatima izvan Republike Hrvatske i mi smo sretni da imamo priliku ispuniti svoje ciljeve propisane strateškim dokumentima te biti vam na usluzi i pomoći da lakše završite svoje školovanje'', poručio je Magdić prigodom dodjele stipendija.

Bljesak.info / S dodjele stipendija



Dodao je kako stipendija studentima treba biti poticaj za stjecanje znanja i vještina kojima će moći unaprijediti opće dobro zajednice u kojoj žive.

"To će doprinijeti da Hrvati kao konstitutivan narod u BiH opstanu i napreduju te budu, kao što su i do sada bili, predvodnici kvalitetnih procesa u BiH", naglasio je Magdić.

Po njegovim riječima, na natječaj za dodjelu stipendija ove se godine prijavilo njih 2.377, do čega je više 1.900 onih koji studiraju u BiH, te  da je ovo četvrta godina od kako se dodjeljuju stipendije za studente u BiH.

Bljesak.info / S dodjele stipendija



Na osnovu provedenog natječaja za dodjelu stipendija Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske dodijelio je 502 stipendije za ovu akademsku godinu, od čega je 101 stipendija dodijeljena za studij u Hrvatskoj i 401 za studiranje u BiH. Ukupan iznos koji je središnji državni ured izdvojio za 2017/2018. je tri i pol milijuna kuna godišnje.

"Osnovni kriteriji za dodjelu stipendija bili su uspjeh te socijalno materijalni status", kazao je Magdić te dodao kako su stipendije istovremeno materijalna, ali i moralna potpora Hrvatima u BiH u jačanju njihovog samopouzdanja, osobnoga razvoja i stjecanja znanja.

Kopirati
Drag cursor here to close