CEM

Pismo ministarstvima obrazovanja: Spriječite mlade da uzimaju alkohol na maturi i ekskurziji

CEM - Spriječiti konzumaciju alkohola na ekskurzijama i maturalnim slavljima
Sci-Tech / Obrazovanje | 03. 05. 2018. u 20:08 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centar za edukaciju mladih (CEM) uputio je pismo svim ministarstvima obrazovanja u Federaciji BiH, od kojih traži da poduzmu korake ka kreiranju sigurnog okruženja za učenike na školskim ekskurzijama i maturalnim proslavama, a u cilju sprječavanja posljedica konzumiranja alkohola.

S obzirom na to da se bliži vrijeme ekskurzija i maturalnih proslava, CEM je u pismu upozorio da su alkohol i druga opojna sredstva sastavni dio ovih događaja, te da se ekskurzije, umjesto putovanja organiziranih radi posjećivanja znamenitih mjesta, u praksi većinom svode na konzumiranje alkohola u diskotekama i hotelskim sobama.

''Kroz vlastita, te iskustva roditelja i partnerskih institucija, s kojima surađujemo na ovom polju, svjedoci smo da maloljetni učenici, sve češće konzumiraju alkohol, nargile i cigarete, te da je ova pojava postala nezaobilazan dio ovakvih putovanja i proslava. Također, alkohol i cigarete koristi i samo nastavno osoblje u prisustvu učenika, posebno u ovakvim prilikama, što nije u skladu s njihovom odgojno-obrazovnom misijom'', navedeno je u pismu.

Glasnogovornik CEM-a Rismir Krajišnik kazao je Feni kako se očekuje da ministarstva pismo proslijede osnovnim i srednjim školama, kako bi poduzele konkretne korake na sprječavanju opijanja na ekskurzijama i maturama.

Istaknuo je da sva istraživanja, koje je CEM proveo, pokazuju da je alkohol maloljetnicima dostupan na svakom koraku.

''U istraživanju 'Tajni kupac', koje smo proveli nedavno, naši maloljetni volonteri su, od deset objekata, u šest uspjeli kupiti alkohol, iako je to protuzakonito. Tijekom istraživanja koja radimo među učenicima srednjih škola u općini Travnik, također, dobivamo informacije da i njihove školske kolege konzumiraju alkohol i da primijete da i nastavno osoblje dolazi ponekad u alkoholiziranom stanju, a osobito na ekskurzijama i maturalnim zabavama gdje se to, bez zadrške, radi pred očima učenika'', naglasio je Krajišnik.

Iz CEM-a su naveli da zajednički cilj treba biti unaprjeđenje prava djece i mladih da odrastaju u zdravom i sigurnom okruženju, bez alkohola, droge i nasilja.

Kopirati
Drag cursor here to close