Pismo

Pedagozi: Nastavu u HNŽ povezati s temama optimizma i nade

Naveli su da je, iako je teško i zahtjevno vrijeme i za roditelje i za nastavnike, potrebna više nego ikada snažna međusobna suradnja roditelja, nastavnika i stručnih suradnika.
Sci-Tech / Obrazovanje | 13. 11. 2020. u 15:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Strah, nesigurnost i depresija uvukli su se među naše učenike na kojima ostaje budućnost'', stoji u izjavi za javnost pedagoga srednjih škola HNŽ-a.

Navode kako je situacija u kojoj se nalazimo za sve nas nova te da su pred svima izazovi, kako u profesionalnom tako i u osobnom životu.

''Nastavnici i svi odgojno-obrazovni djelatnici u vrijeme pandemije suočeni su s mnogim promjenama i povećanim zahtjevima. U kratkom su se vremenu našli u virtualnom okruženju za poučavanje i učenje kojemu su se trebali prilagoditi. Uz savladavanje svih izazova tehnologije, redovnog odrađivanja niza radnih/školskih zadataka i nedostatka bliskog kontakta s učenicima, uz paralelnu brigu o sebi i svojoj obitelji, izvor su emocionalne podrške učenicima, ali i njihovim roditeljima'', navode pedagozi.

Naveli su da je, iako je teško i zahtjevno vrijeme i za roditelje i za nastavnike, potrebna više nego ikada snažna međusobna suradnja roditelja, nastavnika i stručnih suradnika.

''Svi smo zajedno u nezavidnoj situaciji. Roditelji i nastavnici moraju znati prepoznati dijete koje je previše opterećeno događajima oko njega, te koje zahtijeva bržu i konkretniju pomoć. Nastavu je potrebno povezati s temama dobrobiti, optimizma i nade. Učenicima je presudno da o temi brige za sebe i brige za mentalno zdravlje čuju od nastavnika kojima vjeruju i s kojima imaju blizak odnos. Budimo realni i očekivanja prilagodimo kontekstu. Nemojmo dopustiti da nas situacija unazadi, nego upravo suprotno. Gledajmo na cijelu situaciju kao na izazov i priliku za naučiti nešto novo'', naveli su pedagozi te navode kako ovo što nam se događa ''nije najbolji period u našim životima, ali dajmo ono najbolje od sebe''.

''U ovakvim trenucima najvažnije je prihvatiti svoje emocije i reakcije. Kako god se osjećamo – u redu je. Ovakva situacija nije uspjela u nama ujediniti samo neugodne osjećaje straha, panike, brige, tuge, ljutnje i nesigurnosti, već se pobrinula da se pokrenu zajedništvo, toplina, empatija. Stručni suradnici, pedagozi, kao i uvijek a posebno u ovo neobično vrijeme u kojem se svi suočavamo s nečim novim, žele dati podršku svim svojim učenicima te vam i na ovaj način želimo poručiti da smo tu uvijek za vas. Budimo tu jedni za druge'', navedeno je u pismu pedagoga srednjih škola HNŽ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close