Ovako to rade u Tuzli

Pametne škole 2: Inovativnim umom do ICT pametnih škola

U 27 mjeseci koliko se projekt planira provoditi investirat će se u energetsku obnovu objekata 33 osnovne i srednje škola
Sci-Tech / Obrazovanje | 19. 10. 2020. u 12:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Inovativnim umom do ICT pametnih škola'' ili skraćeno ''Pametne škole 2'', naziv je 3,6 milijuna KM vrijednog projekta prekogranične suradnje čija je implementacija započela u četvrtak 15.10.2020. godine.

Vodeći partner na realizaciji projekta je Centar za razvoj i podršku (CRP) sa sjedištem u Tuzli (BiH), a ostali partneri su: Tuzlanski kanton (BiH) i Brodsko-posavska županija (HR).

U 27 mjeseci koliko se projekt planira provoditi investirat će se u energetsku obnovu objekata 33 osnovne i srednje škola u projektnom području (Brodsko-posavska županija i Tuzlanski kanton).

U 18 škola u Tuzlanskom kantonu peći na fosilna goriva biti će zamijenjene pećima na drvnu biosmasu (pelet), dok će na 10 od njih biti urađena termoizolacija i/ili zamijenjena stolarija.

Na 15 škola u Brodsko-posavskoj županiji biti će instalirani solarni fotonaponski sustav za proizvodnju električne energije.

Pored infrastrukturnih ulaganja aktivnosti projekta uključuju:

  • edukaciju učenika putem interaktivne online platforme i kazališne predstave o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije,
  • prekogranično 4-mjesečno natjecanje osnovnih i srednjih škola u projektnom području u uštedi energije (primjenom ne-investicijskih metoda, tj. promjenom ponašanja) i
  • obuku o energetskom menadžmentu za 33 uposlenika iz škola koje će se obnoviti (jedan uposlenik po školi).

Sve aktivnosti projekta su prekograničnog karaktera i uključuju korisnike i iz Tuzlanskog kantona i iz Brodsko posavske županije.

Projekt je financiran sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije u iznosu od 85%, dok je preostalih 15% sufinancirano od strane projektnih partnera.

Kopirati
Drag cursor here to close