Učenje kroz igru

Otvoreni predškolski dvosat privukao mališane iz Gruda

Svako dijete, bez izuzetka, zaslužuje jednake prilike za dobar start
Sci-Tech / Obrazovanje | 18. 06. 2018. u 21:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Budući prvašići s područja općine Grude u ponedjeljak su imali priliku pohađati„Otvoreni predškolski dvosat“  - događaj na kojem su učili kroz igru.

Kroz nastavne jedinice iz likovnog i glazbenog odgoja koje su predstavile pedagoginje iz Vrtića Grude i Gazbene škole Grude, djeca su provela dva nezaboravna sata u jedinstvenoj učionici koja je bila postavljena u parku u gradskom središtu. Mnogima od njih, ovo je bio prvi susret s procesom odvijanja nastave.

Organizacija Save the Children, u suradnji s Ministarstvom obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke, priredila je ovaj događaj s ciljem promocije obveznog predškolskog obrazovanja za svu djecu iz Bosne i Hercegovine.

Okvirnim zakonom o predškolskom obrazovanju i odgoju u Bosni i Hercegovini nalaže se obvezan predškolski program u godini pred polazak u školu za svako dijete, a najčešće se radi o 150 nastavnih sati raspoređenih na tri mjeseca. No ova se odredba ne provodi svugdje, a takav je slučaj u Zapadnohercegovačkoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Mnoga djeca koja žive na ovim područjima, u osnovnu školu kreću bez ijednog dana provedenog u nekom od predškolskih programa.  

S ciljem da se ovakva nepovoljna situacija od naredne godine izmijeni, organizacija Save the Children, u suradnji s županijskim ministarstvima obrazovanja, pokrenula je niz aktivnosti.

Osim Otvorenog predškolskog dvosata, održan je i Okrugli stol za stručnu javnost, kojem su nazočili direktori osnovnih škola, predškolskih ustanova, te Ministrstva obrazovanja.

"Timu Save the Children-a velika hvala. Nama je očigledo potrebna pomoć, jer nemamo tog zakona i nemamo obveznog predškolskog odgoja. Inicijativa koja je pošla od njih vjerujem da će pobuditi i ove ostale relevantne čimbenike, koji su u konačnici presudni, jer je riječ o finansiranju. To je dio koji mi nemamo, a sve ostalo imamo. Imamo dobru volju, djelatnike, vidjela sam jednu krasnu radnu atmosferu, jedan savršen odnos ljudi koji se u principu nisu ni znali. Zadovoljna sam, a zaključak je bio da sva pomoć koju nam Save the Children može pružiti - mi ćemo je prihvatiti svim srcem" Izjavila je Ružica Mikulić, ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa ZHŽ.

Organizacija Save the Children u BiH, u sklopu kampanje „Svako dijete – bez izuzetka“ usmjerena je na stvaranje mogućnosti da sva djeca imaju osnov za dobar i jednak početak kroz pristup obveznom predškolskom obrazovanju.

Kopirati
Drag cursor here to close