Obnova prostorija

Otvoren 'Centar za ovisnike' na staroj adresi u Mostaru

U Centru, čija je obnova koštala 88.400 maraka, svakodnevno terapiju koristi oko 150 pacijenata. Centar ima 1000 registriranih ovisnika, bavi se prevencijom i liječenjem ovisnika o drogama, i to primarno heroinskih.
Sci-Tech / Obrazovanje | 13. 09. 2018. u 14:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obnovljeni Centar za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Mostar svečano je otvoren u četvrtak, 13. rujna, na adresi dr. Ante Starčevića broj 78.

Foto: Bljesak.info / Otvoren obnovljeni Centar za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti 

Na ovoj adresi Centar vrlo uspješno djeluje još od 1999. godine, baveći se prevencijom i liječenjem ovisnika o drogama, primarno heroinskih ovisnika.

Kolika je važnost uloge ovog centra i odgovornost, u prilog govori i činjenica da svakodnevno terapiju koristi oko 150 pacijenata, a registrirano je 1.000 ovisnika. S pacijentima intezivno od ponedjeljka do subote vrijedno radi šest liječnika, šest medicinskih sestara/tehničara, jedna socijalna radnica i jedna administrativna radnica.

Prostorije centra su dugo godina bile derutne, energetski neučinkovite, neprilagođene radu s invalidima i nisu zadovoljavale sigurnosne standarde.

Foto: Bljesak.info / Otvoren obnovljeni Centar za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti 

Zahvaljujući financijskoj podršci Vlade HNŽ-a, Grada Mostara, UNDP-a, te više donatora, kao i vlastitim sredstvima, Centar je prikupio svu potrebnu pomoć i realizirao cjelovitu obnovu prostorija.

Centar za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Mostar otvorenim je proglasio predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg i gradonačelnik grada Mostara  Ljubo Bešlić.

Foto: Bljesak.info / Direktor Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Mostar Siniša Skočibušić

"Grad Mostar će u dogledno vrijeme tražiti još bolje rješenje za smještaj ovog Centra jer broj korisnika, kao i onih potencijalnih, jako je veliki i ovaj prostor nije dovoljan. Želja nam je da prevencijom smanjimo broj ovisnika i vjerujemo da ćemo ostvariti zajednički cilj, a to je imati zdravije društvo i brinuti se o svakom čovjeku", kazao je mostarski gradonačelnik.

Osim njih, prisutnim se obratio i ravnatelj Centra Siniša Skočibušić, kao i predstavnik UNDP-a, rukovoditelj Klastera za socijalnu inkluziju Armin Sirćo.

Foto: Bljesak.info / Obnovljeni Centar za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Mostar

Ravnatelj Centra Siniša Skočibušić ocijenio je kako su realiziranjem ovoga projekta u Centru osigurani preduvjeti za kvalitetan rad s pacijentima s područja Grada Mostara i HNŽ-a te kako to sve uposlenike Centra obvezuje da rade još više i bolje.

"Timski rad je ključ uspjeha stoga se želim zahvaliti svima koji su na bilo koji način pomogli da dođe do obnove ovog prostora", kazao je Skočibušić.

"Značaj obnove ovog centra prepoznala je i Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, te svojom potporom osigurala primjerenije uvjete za liječenje osoba koje svakodnevno ovdje borave, ali i bolje uvjete za rad zaposlenika'', rekao je predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg.

''Svima nama više je nego jasno da živimo u vremenu u kojem bolesti ovisnosti postaju sve veći javnozdravstveni problem, ali prije svega 'rana našega društva' kako je to rekao papa Franjo. Unatoč tomu, bolesti ovisnosti još uvijek su tema o kojoj se nerado govori, kako u našim obiteljima tako i u društvu općenito'', rekao je Herceg. 

Foto: Bljesak.info / Otvoren obnovljeni Centar za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti 

On navodi kako ''većina nas ovisnost smatra tuđim problemom i posljedicom osobnog izbora neodgovornih pojedinaca'' i dodaje da je naše društvo često sklono ''stigmatiziranju, marginaliziranju, pa čak i diskriminiranju ovisnika''.

''Na sreću, ipak postoje ovi ljudi koji su se posvetili pomaganju onima koji su poklekli pred nekim od mnogobrojnih poroka današnjice, kao i institucije u kojima se stručno, kvalitetno i ljudski brine o njima", kazao je Herceg.

Također je izrazio nadu u spremnost svih nas da se i dalje zajednički bavime složenim pitanjima preveniranja i liječenja ovisnosti te budu dodatni poticaj korisnicima ovog centra da ustraju u liječenju, a zaposlenicima da nastave neumorno pomagati u njihovom liječenju i resocijaliziranju.

"Na svima nama je obveza da se više posvetimo preveniranju ovisnosti, jer samo tako u zajedništvu naših obitelji, obrazovnih institucija, institucija socijalne skrbi, vjerskih zajednica i svih drugih dionika našeg društva možemo sačuvati ono najvrjednije – zdravlje i život", zaključio je.

Podsjećamo, Centar se početkom lipnja privremno premjestio na adreu Ante Stračevića 68, na lokaciju udaljenu pedesetak metara od Osnovne škole Ilije Jakovljevića, što je izazvalo brojne negativne kritike roditelja i djelatnika ove škole.

Kopirati
Drag cursor here to close