Mala škola mira

Ostani kući i o izgradnji mira uči

Obrazovanje nikad nije pogrešno niti beskorisno pa šaljem tople preporuke u vrijeme ove ludnice i karantena da se uključite u virtualni svijet...
Sci-Tech / Obrazovanje | 25. 03. 2020. u 10:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Do kraja ožujka svi građani Bosne i Hercegovine i regije imaju priliku prijaviti se na Malu školu za izgradnju mira (MŠIM) – online obrazovni program koji će im pomoći da za vrijeme pandemije korona virusa ostanu kući, budu odgovorni, a ujedno stiču nova znanja.

''Obrazovanje nikad nije pogrešno niti beskorisno pa šaljem tople preporuke u vrijeme ove ludnice i karantena da se uključite u virtualni svijet MŠIM i testirate svoje znanje putem zanimljivih kvizova, podijelite svoje mišljenje s drugima, ali i naučite nešto novo te podržite super stvar koja nam je svima potrebna'', kaže prošlogodišnja polaznica Fahira Huskić.

Mala škola za izgradnju mira je besplatna online edukacija o procesima razrješenja konflikta, izgradnje mira, te ulozi društvenih pojava na ove procese.

Video: Najava za Malu Skolu za Izgradnju Mira

Postoji već pet godina u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, a predavanja je do sada odslušalo više od 300 polaznika. Prvo predavanje počinje 30. ožujka, ali priključiti se može i dok škola traje, poručuju iz Catholic Relief Services (CRS) koji organizira ovu edukaciju.

''Škola je prikladna za sve generacije. Osam tematskih cjelina je podijeljeno u kratka video predavanja kojima se može pristupiti u svako vrijeme i s bilo kojeg uređaja. Nakon što polože kratke kvizove, polaznici pišu završni esej, a najbolja tri, tradicionalno nagrađujemo tabletom. Svi koji preslušaju sve cjeline dobiju certifikat o završenoj školi'', kaže Nera Haljevac, predstavnica CRS-a.

  / Nirvana Mahovac 

Nirvana Mahovac iz Zavidovića jedna je od polaznica čiji esej je nagrađen prošle godine. Ona se na Malu školu prijavila jer smatra da je bitno da se mladi ljudi s područja Balkana obrazuju o miru kako bi poduzeli korake da zajedničkim snagama kažu NE svim nametnutim podjelama. Škola joj je, kako kaže, bila odskočna daska za daljnji aktivizam i angažman.

''Shvatila sam koliko je bitno da se moj glas čuje, kao i to da imam mogućnost da svojim primjerom potaknem i ohrabrim druge da naprave određene iskorake u svom neformalnom obrazovanju, te da investiranjem u sebe i svoje znanje prekinu krug pasivnosti iz kojeg ponekad može biti veoma teško izaći'', kaže Nirvana.

Sličnog je mišljenja i Fahira Huskić iz Busovače koja je također dobila nagradu za najbolji esej. U mjestu gdje živi još uvijek vladaju podjele među ljudima pa se nadala da će nakon ove edukacije pokrenuti promjene u svojoj zajednici. Očekivanja su joj se ispunila.

  / Fahira Huskić 

''MŠIM je najbolja stvar koja se mogla dogoditi u mom aktivističkom angažmanu. To je bila moja pokretačka snaga da istupim van svojih okvira i pokrenem stvari koje su u mojoj lokalnoj zajednici imale efekta. Realizirala sam projekt na koji se ne bih nikad usudila, a tiče se zajedničkog djelovanja mladih različitih nacionalnih skupina s ciljem doprinosa razvoju našeg grada'', kaže ova aktivistica.

Fahirin i Nirvanin aktivizam ne miruje ni u vrijeme izolacije zbog pandemije korona virusa. One pozivaju građane da budu odgovorni i savjesni, te da ostajanjem kod kuće čuvaju sebe i druge.

''Evidentno je da trenutna situacija utječe na sve nas, ali je veoma važno da shvatimo da iz svake situacije možemo izvući nešto pozitivno i korisno. Možda je ovo idealna prilika za rad na sebi, a prvi korak k tome može biti upravo prijava na MŠIM'', kaže Nirvana.

Kopirati
Drag cursor here to close