Manjkavosti sustava

Bez prava i usluga: Osobe s poteškoćama u razvoju teško do medicinske skrbi

Predsjednica Udruga roditelja i djece s posebnim potrebama "Vedri osmjeh" iz Mostara istaknula je kako aktivisti te udruge već četiri godine rade na sustavnom rješavanju problema u zdravstvu
Sci-Tech / Obrazovanje | 13. 03. 2019. u 14:30 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U mnogim zemljama svijeta život osoba s poteškoćama u razvoju značajno se poboljšao i medicinska skrb je sve bolja i dostupnija za njih, međutim u Bosni i Hercegovini to nije slučaj.

Rečeno je to na okruglom stolu "Prepreke na putu do sustavnih promjena u zdravstvu" na kojem su predstavnici Ministarstva zdravstva HNŽ-a, zdravstvenih ustanova, institucije Ombudsmena te udruga osoba s invaliditetom i osoba s poteškoćama u razvoju, razgovarali o rješavanju problema u domaćem zdravstvenom sustavu.

Predsjednica Udruga roditelja i djece s posebnim potrebama "Vedri osmjeh" iz Mostara istaknula je kako aktivisti te udruge već četiri godine rade na sustavnom rješavanju problema u zdravstvu te da su u tom razdoblju detektirane brojne manjkavosti zdravstvenog sustava u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) i cijeloj Federaciji BiH.

Tako osobe s poteškoćama u razvoju ne mogu dobiti prilagođenu stomatološku uslugu, a medicinsko osoblje nije educirano ili nije raspoloženo prilagođavati se takvim osobama.

''Osobe s poteškoćama u razvoju ne mogu ostvariti prilagođenu stomatološku uslugu koja podrazumijeva anesteziju, pa su prinuđene mjesecima čekati na intervenciju ili vrlo rano ostati bez zuba. Usluga je specifična i zahtjeva koordinaciju stručnjaka anesteziologa i stomatologa koju je moguće postići dogovorom domova zdravlja i klinika ili bolnica uz financiranje županijskih zavoda zdravstvenog osiguranja'', pojasnila je Kegelj.

Foto: Bljesak.info / Osobe s poteškoćama u razvoju teško ostvaraju svoja prava u zdravstvu

Također, roditelji djece i osobe s invaliditetom teško dolaze do informacija o njihovim pravima, kao što su pravo na zdravstveno osiguranje, dječji dodatak, ortopedska pomagala i druga prava, pa većinu tih prava nikada ni ne ostvare.

Kegelj je dodala kako su u zdravstvenom sustavu zavodi zdravstvenog osiguranja, obrazovne ustanove, zavodi za zapošljavanje, centri za socijalni rad te da je njihova zakonska obveza informirati građane o njihovim pravima, međutim, prema njezinim riječima, ta se zakonska obveza ne prakticira.

Predsjednik Udruge za unaprjeđenje življenja "Futura" Marin Bago kazao je kako se prava pacijenata generalno krše u Federaciji BiH.

''Iako je Zakonom o pravima pacijenata definiran mehanizam civilne kontrole, mjesto gdje pacijenti sudjeluju u procesu donošenja odluka, regulacije, kontrole i javnog objavljivanja prigovora, ti mehanizmi se ne primijenjeni na području Federacije BiH'', dodao je Bago.

Foto: Bljesak.info / Osobe s poteškoćama u razvoju teško ostvaraju svoja prava u zdravstvu

 

Kopirati
Drag cursor here to close