Teško odrastanje u BiH

Osmanagić: Mladi se suočavaju s različitim problemima i izazovima u odrastanju

''Lekcije o životu, zdravom ponašanju i zdravim životnim navikama su najvažnije teme o kojima treba educirati našu djecu.''
Sci-Tech / Obrazovanje | 14. 12. 2017. u 17:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

FOTO: Ilustracija

Direktorica Asocijacije XY Emina Osmanagić istaknula je da se mladi ljudi u Bosni i Hercegovini suočavaju s različitim problemima i izazovima u vezi s odrastanjem, zdravljem, zapošljavanjem, nasiljem, nezdravim životnim navikama, upotrebom i zloupotrebom psihoaktivnih supstanci i reproduktivnim zdravljem.

''Lekcije o životu, zdravom ponašanju i zdravim životnim navikama su najvažnije teme o kojima treba educirati našu djecu. Razviti njihovo samopouzdanje i učiniti ih sposobnim i jakim za donošenje ispravnih i životno važnih odluka koje će u budućnosti uticati na stvaranje zdravog životnog okruženja i formiranje zdravih i sretnih porodica'', kazala je Osmanagić.

Ona je govorila u Goraždu, na predstavljanju rezultata projekta u okviru kojeg su razvijeni edukativni moduli s 18 tema u oblasti zdravlja, zdravih stilova života i reproduktivnog zdravlja s ciljem uvođenja ovih tema u proces razredne nastave za učenike od šestog do devetog razreda.

Module su kreirali predstavnici Ministarstva za obrazovanje, mlade, znanost, kulturu i sport i Pedagoškog zavoda Bosansko-podrinjske županije Goražde u partnerstvu s Asocijacijom XY i uz podršku Populacionog Fonda Ujedinjenih narodu (UNFPA).

Izradi modula je prethodila sveobuhvatna analiza nastavnog plana i programa i udžbenika za učenike osnovnih škola ove županije u oblasti zdravlja i zdravih životnih stilova.

Savjetnica za osnovno obrazovanje pri Ministarstvu za obrazovanje, mlade, znanost, kulturu i sport BPK Goražde Amira Borovac istaknula je da je zdravlje najvažniji resurs mladih i da se set tema namijenjenih učenicima odnosi upravo na njegovo očuvanje.

U narednoj fazi projekta planirana je edukacija nastavnika o temama iz oblasti zdravlja i zdravih životnih stilova, da bi kroz sate odjeljenskih zajednica u školskoj 2018/19 započeli s provođenjem ovih sato, priopćeno je iz Asocijacije XY.

Kopirati
Drag cursor here to close