Sastanak

OSCE: (Mostarski) roditelji se moraju slušati

U OSCE-u su naglasili nužnost prihvaćanja roditelja kao neizostavnog partnera u radu Ministarstva obrazovanja i drugih nadležnih tijela u HNŽ-u
Sci-Tech / Obrazovanje | 11. 09. 2020. u 10:27 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Misija OSCEa daje punu podršku Udruzi roditelja Naša djeca 2014. i njenom nastojanju na izazivanju pozitivnih promjena u obrazovanju'', navodi se na Facebook stranici Udruge roditelja Naša djeca 2014. koji su jučer razgovarali s predstavnicima OSCE-a u BiH o nezadovoljstvu roditelja organiziranom nastavom na početku nove školske godine u Mostaru.

U OSCE-u su naglasili nužnost prihvaćanja roditelja kao neizostavnog partnera u radu Ministarstva obrazovanja i drugih nadležnih tijela u HNŽ-u i uspostavljanja otvorenog dijaloga sa svim zainteresiranim stranama u školstvu.

Kako su naveli na stranici Udruge, bilo je govora i o svim aktivnostima roditelja koje su poduzete tijekom posljednjih mjeseci te o planiram inicijativama u skorijoj budućnosti.



Valja podsjetiti da je ova Udruga prije početka nastave slala Ministarstvu obrazovanja, Zavodu za javno zdravstvo i Kriznom stožeru brojna pitanja vezana za nelogičnosti oko početka nastave, ali nisu dobivali odgovore. Za srijedu je bio i zakazan sastanak roditelja sa svim nadležnima, gdje su se pojavili predstavnici Zavoda za javno zdravstvo i Krizni stožer, ali ne i predstavnici Ministarstva, koje u konačnici donosi sve odluke vezane za obrazovanje.

Na prvi dan škole, Ministar obrazovanja u HNŽ-u Rašid Hadžović odgovarajući na novinarska pitanja rekao je između redova kako ''ne priznaje'' rad roditelja iz Udruge.

''Razna udruženja i udruge, naravno, mogu djelovati i postavljati pitanja, ali mi imamo vijeća roditelja'', rekao je Hadžović koja djeluju u dogovoru s Ministarstvom.

Iako se sastanak roditelja i predstavnika Kriznog stožera i Zavoda za javno zdravstvo sveo na prebacivanje odgovornosti roditelji su ipak zahvalni što ih je netko saslušao i službeno su tijekom jučerašnjeg dana uputili apel Kriznom stožeru Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a te Zavodu za javno zdravstvo HNŽ-a moleći ih da urade reviziju epidemioloških mjera u školama u HNŽ-u.

''Uz iskrenu zahvalu za jučerašnji sastanak na kojem smo vas upoznali s našim prijedlozima o izmjenama preporuka epidemioloških mjera koje su na snazi u školama u HNŽ-u, molimo vas da još jedanput razmotrite i uvažite sljedeće prijedloge:

  • nastavu organizirati u školi, a nastavu na daljinu organizirati isključivo u uvjetima opće karantene
  • izricanje mjere samoizolacije samo zaraženom djetetu, a ne svim učenicima u grupi, odnosno razredu.
  • skraćivanje trajanja samoizolacije na razdoblje od 5 dana ako je osoba bez simptoma
  • mjerenje temperature djeci doma, a ne pri ulasku u školu
  • obavezno uvođenje velikog odmora za učenike svih razreda na otvorenom
  • ukidanje ograničenja maksimalnog broja učenika na 15 i formiranje razreda ovisno o kapacitetu učionica
  • ispitati koliko mjere doprinose psihološkom i socijalnom razvoju djeteta



Kopirati
Drag cursor here to close