IUS

Organizira se najveće testiranje za stipendije u državi

Na današnjoj konferenciji za novinare, upriličenoj povodom organiziranja najvećeg testiranja za stipendije u državi govorili su rektor prof. dr. Ahmet Yildirim i PR Mirnes Baltić.
Sci-Tech / Obrazovanje | 26. 03. 2019. u 17:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) je neprofitna, samostalna visokoškolska ustanova sa vlastitim kampusom. Tijekom godina, univerzitet se intenzivno razvijao i jedan je od prvih u Bosni i Hercegovini koji je usvojio europske standarde u obrazovanju.

Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS)  osnovala je 2003. godine ''Fondacija za razvoj obrazovanja'' Sarajevo. Od tada Fondacija ulaže velike napore i resurse da bi poboljšala kvalitetu obrazovanja na svim nivoima, pa tako danas, 16 godina nakon osnivanja IUS-a, pod pokroviteljstvom Fondacije radi predškolska ustanova ''Kid IUS'', ''Osnovna škola Isa-beg Ishaković'' i gimnazija ''Maarif Koledž''. Time je zaokružena cjelina, misija Fondacije da pruži kvalitetno obrazovanje od vrtića do doktorata.

Na današnjoj konferenciji za novinare, upriličenoj povodom organiziranja najvećeg testiranja za stipendije u državi govorili su rektor prof. dr. Ahmet Yildirim i PR Mirnes Baltić.

Rektor Yildirim, je naglasio da je misija IUS-a da osigura najkvalitetnije obrazovanje svojim studentima, te da postane široko priznat kao najbolji univerzitet u Bosni i Hercegovini i regionu.

''Vizija IUS-a je da postane međunarodno priznata visokoškolska ustanova i istraživački centar koji, kroz zajedničke napore osnivača, akademskog i administrativnog osoblja, studenata i svih zainteresiranih strana, potiče i njeguje izvrsnost u radu i predanost kvalitetu. Cilj IUS-a je postati glavno čvorište na Balkanu za povezivanje Istoka sa Zapadom, Sjevera s Jugom. Naši studenti su cjeloživotni učenici, internacionalno osviješteni i dobro razvijeni lideri u aspektu društveno- ekonomskog razvoja zajednice'', rekao je Yildirim.

IUS je sjajan primjer funkcionalnosti društveno odgovornog poslovanja, te brige o društvu i nastojanju jedne ustanove da doprinese razvoju društva u svim segmentima. Već dugi niz godina, Internacionalni univerzitet u Sarajevu organizira testiranje za stipendije za sve maturante s područja BiH i zemalja iz regije. Pored prilike da osvoje vrijednu stipendiju, test je odličan način za sve maturante da pokažu testiraju svoje znanje, neobavezno o upisu na univerzitet. Stipendije se dodjeljuju učenicima na osnovu osvojenih bodova na ispitu, počevši od 40% do 100%.

''Mi na IUS-u provodimo plemeniti projekt edukacije studenata i budućih globalnih lidera i pružamo im najkvalitetnije obrazovanje. Organiziramo mnoge društveno odgovorne aktivnosti i podržavamo takve projekte koje iniciraju naši studenti i osoblje. Osim toga, od svog osnivanja IUS ulaže sva raspoloživa sredstva za stipendije za naše buduće studente“, naglasio je Baltić.

IUS opravdava svoj međunarodni prefiks u svakom smislu. Trenutno na IUS-u studiraju studenti iz 50 različitih zemalja, akademsko osoblje dolazi iz 15 zemalja, te je potpisano više od 70 MoR-a s respektabilnim institucijama iz cijelog svijeta. IUS je aktivno uključen i sudjeluje u mnogim međunarodnim projektima. Mnogi od tih projekata su financirani od strane EU, poput SAGE projekta rodne ravnopravnosti, u kojem je IUS-jedini partner iz regije. Pored navedenog, IUS niže uspjehe i na polju međunarodne studentske razmjene kroz Erasmus+ program.

''Trenutno smo u procesu potpisivanja ugovora o dvojnim diplomama s Istanbulskim tehničkim univerzitetom (ITU), kojim će biti obuhvaćena četiri studijska programa. Studenti koji završe dvogodišnji studij na IUS-u, a zatim nastave školovanje na ITU-u, dobit će diplome na oba univerziteta. Također, trenutno pregovaramo s jednim veoma poznatim europskim univerzitetom za isti projekt. Za sada ne smijem spomenuti ime, ali se nadamo da ćemo ovaj ugovor potpisati do kraja godine. Mislim da smo oborili rekord u regionu u vidu Erasmus+ mobilnosti. Od 2005. do danas, 800 studenata i profesora je bilo na našem univerzitetu kroz programe razmjene“, zaključio je rektor Yildirim.

Na kraju je poručeno da je testiranje za stipendije otvoreno za sve maturante četverogodišnjih škola, te je potpuno besplatno i neobavezujuće za sve učenike.

Kopirati
Drag cursor here to close