Početak je školske godine

Opremanje školaraca: Mala djeca, manja briga

Inače, Hercegovačko-neretvanska županija i u ovu školsku godinu ulazi bez zakona koji bi regulirao oblast udžbeničke politike, škole koje rade po istom nastavnom planu koriste i dalje različite udžbenike.
Sci-Tech / Obrazovanje | 23. 08. 2019. u 12:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Do početka nove školske godine ostalo je još nekoliko dana. Zadnje pripreme pred polazak djece u škole su u tijeku. Nekih većih olakšica za roditelje, u smislu besplatnih udžbenika za sve, nema stoga su primorani sami snositi troškove opremanja.

Popis odobrenih udžbenika za ovu školsku godinu, u Federaciji Bosne i Hercegovine je dostavljen svim pedagoškim zavodima i objavljen na web stranici Federalnog ministarstva obrazovanja već početkom lipnja ove godine.

Na stranicama osnovnih i srednjih škola s područja Grada Mostara objavljen je popis udžbenika za školsku godinu 2019./2020. godine.

Viši razred, viša cijena

U knjižari Školska naklada rekli su nam kako su cijene knjiga već zadnjih nekoliko godina nepromijenjene, te da je cijena udžbenika u svim knjižarama u Mostaru ista. Cijene kompleta knjiga ovise od plana i programa pojedinih škola. Kako su rekli, udžbenici se prodaju pojedinačno i njihova cijena, za osnovnu školu, u prosjeku je od 10 do 15 KM.

Najjeftiniji komplet knjiga jeste za prvi razred. Za udžbenike i radne bilježnice cijena kompleta ne prelazi 100 KM. Cijene udžbenika rastu s razredima, tako komplet knjiga za učenika petog razreda iznosi do 150 KM. Roditelji djece većih razreda osnovne škole za svoje školarce opet će morati izdvojiti nešto više novaca.

Cijena knjiga za srednju školu ipak je znatno veća, i prosjek cijene po udžbeniku je od 25 do 30 KM. S obzirom da su knjige za srednju školu poprilično skupe, rekli su u knjižnici, praksa je da se srednjoškolci snalaze na razmjenama i kupi se samo ona knjiga koja nedostaje.

''Može se'', riječi su majke trojice školaraca. ''Potrebna je dobra organizacija, treba početi na vrijeme. Neke knjige se kupe po znatno povoljnijim cijenama na organiziranim razmjenama, a nešto se mora kupiti i novo'', kazala je.

Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti i ove je godine sa svim županijskim ministarstvima obrazovanja potpisalo ugovore o financiranju/sufinanciranju nabavke besplatnih udžbenika, i to za učenike drugih razreda devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja, prvenstveno za one koji su u stanju socijalne potrebe, za što je u Proračunu za ovu godinu osigurano 600 tisuća maraka.

Kome je besplatno

Tako je Vlada Hercegovačko neretvanske županije za ovu godinu od Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti dobila 59.670 KM kojim će se osigurati udžbenici za učenike ove kategorije.

''Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa svake godine daje besplatne udžbenike za razred koji je određen ugovorom s Federalnim ministarstvom obrazovanja i znanosti, koji financiraju navedeni projekt. Ministarstvo je uvažilo zahtjeve svih škola, a isporuka udžbenika će biti do početka školske godine'', potvrdili su za Bljesak.info iz Vlade HNŽ.

Inače, i ove godine Vlada HNŽ je putem Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi osigurala tisuću kompleta školskih torbi i pribora za učenike osnovnih škola iz socijalnih obitelji s područja ove županije.  

I dok u Hercegovačko-neretvanskoj županiji dijele torbe i školske pribore, u Hercegbosanskoj županiji besplatni udžbenici će pak dočekati sve prvašiće. Korak dalje napravila je Vlada u županiji Zapadnohercegovačkoj koja je besplatne udžbenike osigurala svim učenicima od prvog do petog razreda.

Inače, Hercegovačko-neretvanska županija i u ovu školsku godinu ulazi bez zakona koji bi regulirao oblast udžbeničke politike, škole koje rade po istom nastavnom planu koriste i dalje različite udžbenike.

Kopirati
Drag cursor here to close