Online nastava

Roditelji mole Ministarstvo - ne zatvarajte škole!

Odgovornost je na županijama da donesu individualne mjere u ovisnosti o procjeni epidemiološke situacije, ali i na roditeljima da što više smanje izvannastavne aktivnosti
Sci-Tech / Obrazovanje | 21. 10. 2020. u 13:10 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kao i niz drugih aktivnosti trenutno se, zbog koronavirusa, i nastava izvodi otežano. Zbog sve teže epidemiološke situacije, Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravlja preporučio je online model redovne nastave u svim obrazovnim institucijama u Federaciji gdje god je to moguće, piše BHRT.

Obustava dosadašnjeg vida nastavnog procesa i potpuno uvođenje online nastave ovisit će o brojkama zaraženih u narednim danima, odnosno o epidemiološkoj situaciji koja je značajno pogoršana prethodnih dana. Tim pogoršanjem posebice su pogođeni Hercegovačko-neretvanska i Županija Sarajevo.

Video: koronavirus u školama

Federalno ministarstvo zdravstva je na oprezu stoga je izdalo preporuku školama za prelazak na online vid nastave.

Iz Federalnog ministarstva obrazovanja kažu da postoje resursi za odvijanje online nastave, ali da je kvaliteta takvog nastavnog procesa manja.

Individualne mjere

Odgovornost je na županijama da donesu individualne mjere u ovisnosti o procjeni epidemiološke situacije, ali i na roditeljima da što više smanje izvannastavne aktivnosti djece kako bi se smanjila mogućnost prijenosa zaraze među djecom, a time i značajnije širenje zaraze u školama.

Podsjetimo, roditelji u Hercegovačko-neretvanskoj županiji se bore protiv nastave na daljinu od početka ove školske godine, a stalno ponavljaju kako će na nju pristati jedino u uvjetima opće karantene.

Dok rade kafići i klubovi, djecu se 'na silu' pokušava poslati na online platforme, onemogućujući im druženje i socijalne kontakte. Roditelji u Mostaru i ostatku županije su se angažirali i prosvjedima, peticijama i zahtjevima, rade sve što je u njihovoj moći da ne dođe do nastave na daljinu, jer ipak kako kažu socijalizacija je najvažnija. No na brojna postavljena pitanja roditelja, Ministarstvo obrazovanja znanosti kulture i sporta HNŽ-a odgovara šutnjom i slijepim kopiranjem mjera koje donese Krizni stožer ministarstva zdravstva HNŽ-a, bez prilagođavanja situaciji i školama na terenu.

Poziv ministarstvu

''Pozivamo ministarstvo obrazovanja da ne dopusti zatvaranje škola u HNŽ-u. Šteta koja je djeci nanesena nastavom na daljinu krajem prošle školske godine i eventualnim povratkom na isto neće se sanirati generacijama. Škole nisu izvori zaraze, nego su to po riejčima nadležnih s više razina svatovi i druženja odraslih. U Mostaru u SKB nema hospitalizirane djece oboljele od Covida-19. Nekonzistentnim vođenjem i nadzorom nad situacijom s Covidom-19 ugrožano je elemenatno pravo svakog djeteta, pravo na obrazovanje. Molimo i prosvjetne djelatnike da izdrže i ponavljamo ne dopuste zatvaranje škola!'', poručili su danas iz Udruge roditelja Naša djeca za Bljesak.info.

Podsjetimo, ranije smo pisali i prenosili komentare stručnjaka uključenih u obrazovni proces, koji kažu da online nastava mora biti zadnja opcija, a ukoliko do nje dođe, nju netko treba platiti i djeci i učiteljima i nastavnicima. Jer nema svako dijete računalo i pristup internetu. Posebice je teško online nastavu organizirati u obiteljima gdje ima više školaraca.

Inicijativa roditelja HNŽ/ZHŽ najavila je da pokreću tužbe zbog nalogodavaca mjera.

''Ovim putem službeno izvještavamo javnost da je Vijeće koordinatora Inicijative roditelja (operativno tijelo) dalo suglasnost odvjetniku Danijelu Pervanu za formiranje odvjetničkog tima s kojim ćemo otpočeti pravnu borbu protiv nezakonitih, neracionalnih i besmislenih restriktivnih mjera u školama. Ove nezakonite i sulude mjere su prekršile niz zakona koji jamče i štite prava roditelja i djece i koje su već nanijele psiho-fizičku štetu djeci, roditeljima i obrazovnom sustavu za koju ćemo tražiti kaznenu odgovornost'', naveli su u priopćenju.

No nova upozorenja i apeli, upućuju upravno na ono protiv čega se roditelji bore.

Djeca, pozitivni, samoizolacije...

Danas je Dom zdravlja poslao upozorenje preko svojih društvenih mreža, govoreći da su alarmantne brojke zaraženih. U svoj upozorenju navode i da je od ukupnog broja oboljelih 30 posto pozitivnih djeca školskog uzrasta.

Udruga roditelja naša djeca je od nadležnih konačno dobila informaciju o broju zaražene djece u školama, a na svojoj Facebook stranici su napisali da se radi o broju 90.

''Evo jučer konačno dočekasmo informaciju o pozitivnoj djeci i to doslovno bijaše broj 90! 90 pozitivnih učenika! U redu, i što to znači? Od kojeg ukupnog broja učenika, na koliko škola, kojih dobnih skupina? Možda čak i najvažniji podatak nedostaje: koliko se od njih zarazilo baš u školi? Koliko je djece u izolaciji? Zašto su u nekim školama poslane obje skupine u izolaciju, ako je dijete bilo pozitivno samo u jednoj skupini? Zašto su u izolaciju poslani razredi u kojima su djeca nosila masku cijelo vrijeme, a znamo da se zaraženi učenik/ci zarazio na drugom mjestu? Šta je s roditeljima djece razredne nastave koja su poslana u samoizolaciju, a koji ne mogu dobiti rješenje o samoizolaciji ili bolovanje, a moraju ostati kući i brinuti se za dijete, jer ne može samo? Gdje su odgovori na sva pitanja koja vam se već par dana, tjedana postavljaju, a vi šutite!'', upitali su roditelji.

''Čuvanje'' brojki

Ranije smo pisali kako je od početka školske godine do 13. listopada na virus Covid-19 bilo pozitivno 157 školske djece. Točan broj školske djece koja su prošla kroz samoizolaciju kao i broj onih koji se trenutno nalaze u samoizolaciji nismo uspjeli saznati od resornog Ministarstva obrazovanja, koje te brojke 'čuva' za sebe.

Od Ministarstva smo pokušali saznati i broj nastavnog osoblja koje je od početka školske godine pa do danas bilo pozitivno na Covid, kao i broj onih koji su prošli ili su trenutno u samoizolaciji. Međutim, ni taj podatak nismo dobili.

Roditeljima u HNŽ-u čija djeca moraju u samoizolaciju otvaranje bolovanja roditeljima pravi velike probleme jer njega o izoliranom djetetu ne postoji u Zakonu, pa su brojni roditelji morali zagrebati stare rane i otvoriti bolovanje na neke prijašnje ili kronične probleme. o čemu smo pisali u tekstu ''Kako otvoriti bolovanje ako vam je dijete u samoizolaciji? - Nikako.''

Samoizolacija

Iz Doma Zdravlja Mostar osnovnim i srednjim školama i vrtićima, ovaj tjedan poslano je pojašnjenje pojma samoizolacija.

''Način provođenja izolacije, automatski obuhvaća sve aktivnosti vezane, ne samo za školu, vrtiće, posao ili staž, nego i sve druge aktivnosti (sportski treninzi, izleti, svadbe, klubovi, parkovi i sl.). Smisao izolacije jest sprečavanje kontakta sa svim drugim osobama na 14 dana kako bi se prekinuo lanac širenja zarazne bolesti''.

Dok se ne odluči hoće li djeca pratiti nastavu na daljinu, roditelji i djeca se 'bore' s brojnim logičnim i nelogičnim mjerama i samoizolacijama koje kako se do sada čini ostavljaju posljedice na djecu i njihovo djetinjstvo, koje postaje sve osim bezbrižnog.

Kopirati
Drag cursor here to close