Što na jesen?

Online nastava - I ogorčenje i zadovoljstvo

S obzirom da su u ovaj nastavni proces nespremno uletjeli svi od učenika do nastavnika i profesora u kolovozu će se održati obvezna edukacija prosvjednih djelatnika s prostora HNŽ-a, gdje će se detaljnije proći obuke.
Sci-Tech / Obrazovanje | 29. 06. 2020. u 13:52 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''S obzirom da smo bili prepušteni sami sebi, nastavni proces odradili smo odlično'', zaključak je koji su za Bljesak.info iznijeli prosvjetni radnici  o provedbi online nastave koja je nakon pandemije koronavirusa u našoj zemlji uvedena u svim obrazovnim ustanovama HNŽ-a. 

U razgovoru s nekolicinom nastavnika i profesora iz osnovnih i srednjih škola s područja Mostara stječe se dojam kako je ovakav vid nastave bio izazov, kako za učenike tako i za cjelokupno nastavno osoblje. U ovom procesu su se snalazili kako je tko najbolje znao. Govore da su se neki snašli vrhunski, neki koliko su znali, a bilo je i onih koji su sve ovo shvatili kao jedan lijep godišnji odmor.

Konfuzno u svakom smislu

Nezadovoljstvo provedbom online nastave, kao i odnosom nadležnih obrazovnih institucija u HNŽ-u, dolazi od nastavnika u osnovnim školama. Najveći problem, objašnjavaju, bio je to što od mjerodavnih institucija nisu imali nikakve upute za rad. Kojim aplikacijama raditi, kako nastavu prezentirati učenicima – sami su se snalazili.

''Ovo je posebno bio godišnji odmor za mjerodavne institucije. Nije mi jasno kako ih nije bilo stid uzeti te plaće. Oni se nisu oglašavali, a nas su spremili na prvu liniju'', govore nam neki od njih.

''Do zadnjeg dana nismo znali smijemo li ocjenjivati. Prvo su nam rekli da radimo opismo praćenje - je li učenik aktivan, sudjeluje li u radu, šalje li radove. Tek krajem petog mjeseca rekli su nam da napišemo ocjenu retroaktivno'', objašnjavaju iz jedne od mostarskih osnovnih škola uz opasku kako žele ostati nepotpisani budući da bi ih, miisle, ovakve izjave mogle dovesti u nemilost nadređenih.

Ukoliko nastava na jesen opet krene online, od ministarstva se očekuju konkretnije upute - kako bi izgledala ta nastava i kojim kanalima bi trebali komunicirati s učenicima.

Dobro odrađen posao

Online nastava puno je bolje provedena u srednjim školama, iako su i tu, kako govore nastavnici, sami morali iznaći način kako organizirati nastavni proces na daljinu. Bez ijednog sata edukacije nastavnika i učenika, te uz činjenicu da veliki broj učenika ne posjeduje osnovnu opremu za ovakav oblik nastave, a to je računalo, mišljenja su kako su odradili dobar posao.

''Uspjeli smo ostvariti i održati sve planirane sate i odraditi sve gradivo koje je planirano nastavnim planom i programom. Naravno, svima je bilo vrlo stresno, i učenicima i nastavnicima, jer, osim što su se svi bez pripreme našli u ovakvoj situaciji, pred ekranima se provodilo i po 15 sati dnevno'', objašnjavaju nam iz jedne srednje škole.

Kako su nam rekli, uz tehničke probleme instaliranja aplikacija, problema oko Google classrooma, zbunjenost je zadavala i Platforma na koju se uopće nisu mogli povezati.

''Tražili smo rješenje za sve. Imali smo razumijevanja i prilagođavali smo se učenicima, a sve s ciljem da se nastavni proces odvija, da djeca usvoje gradivo i uspješno završe školsku godinu'', objašnjavaju.

Svatko svojim izborom

Da je bilo nezgodno provoditi online nastavu govore nam i iz jedne mostarske gimnazije. S obzirom da ni tamo nisu imali ni optimalne niti jedinstvene platforme za rad svatko od njih je išao svojim izborom. Ali ne kriju ni zadovoljstvo dobro odrađenim poslom.

''Bilo je nezgodno, nisi znao na koji način obraditi gradivo, a teško ga je obraditi kad nemaš neki predložak kojim trebaš raditi. Teško je kad moraš sam smišljati alte kojima ćeš obraditi gradivo a nisi za to educiran'', objašnjavaju.

Koliko god da je ovakav vid nastave bio izazov nastavnicima i profesorima najveći izazov bio je ipak pred samim učenicima koji su, objašnjavaju nam naši sugovornici, to odradili na visokoj razini. Iako su to mladi ljudi koji su puna dva i pol mjeseca bili zatvoreni u svojim domovima odgovorno su sudjelovali na svakom satu, nisu izgubili volju niti zapali u apatije. Jedina razlika je, objašnjavaju, što se u osnovnim školama teret te online nastave srušio i na roditelje čega su uvelike bili pošteđeni roditelji srednjoškolaca. 

''Osnovana škola je drugačija metodološki i od roditelja se više očekivalo, u srednjoj školi nisu bili potrebni roditelji djeca su tu starija i samostalnija tako da je po sebi to bilo puno lakše'', objasnili su.

Edukacija i sastanak

S obzirom na neizvjesnost zbog ponovnog narušavanja epidemiološke situacije u našoj zemlji već sada se nameče pitanje što će biti na jesen. Hoće li se djeca vratiti u svoje klupe - rano je tražiti odgovor na to pitanje.

Kako su nam kazali naši sugovornici, s obzirom da su u ovaj nastavni proces nespremno uletjeli svi od učenika do nastavnika i profesora u kolovozu će se održati obvezna edukacija prosvjednih djelatnika s prostora HNŽ-a, gdje će se detaljnije proći obuka za provedbu online nastave.

Za Bljesak.info Rašid Hadžović, ministar obrazovanja,kulture i sporta u HNŽ-u, iako nema službene informacije što na jesen, kazao je kako će u srijedu, 1. srpnja s direktorima, predstavnicima zavoda, ministarstva i sindikata održati sastanak na kojem će govoriti o online nastavi.

Kako je kazao, tom prilikom donijet će se određeni zaključci u kojem pravcu dalje se kretati i tek tada će se ozbiljnije moći govoriti na tu temu.

Kopirati
Drag cursor here to close