Svak želi drugačije

Online ili normalna nastava?

Sci-Tech / Obrazovanje | 18. 04. 2021. u 15:53 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neformalna grupa roditelja danas je u Goraždu organizirala prosvjednu vožnju uz zvuke sirena ulicama grada, do naselja Vitkovići, nakon što su se Krizni stožer i Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde "oglušili" na njihove zahtjeve da se djeca vrate u školske klupe.

Na prijedlog kriznog stožera, Vlada tog kantona u petak je produžila postojeće mjere na još sedam dana uključujući i sustav online nastave, dok značajan broj roditelja smatra da se nastava treba vratiti u učionice.

Od vlasti traže da se odmah otvore škole te pripremi plan i poduzmu koraci za narednu školsku godinu, kako bi se učenici vratili u učionice, a ne na online nastavu.

Roditelje podsjećaju da je u BPK vrhunac trećeg vala bio u ožujku navodeći da je Vlada tog kantona 22. ožujka zatvorila jedino škole i ništa drugo.

"BPK Goražde i Zeničko-dobojski kanton su jedina dva kantona koja su isključivo na online nastavi od ponedjeljka. U većini kantona i tijekom trećeg vala nije došlo do prelaska na isključivo online nastavu. U tri velika kantona (TK, SBK, USK) i u kantonima u Hercegovini (HNŽ, ŽZH, HBŽ), a i tamo gdje je došlo, učenici razredne nastave su se već vratili u školu (RS, Brčko). U svim gradovima u našem okruženju djeca od 1 do 5 razreda osnovne škole na nastavi su od 5. travnja, a svi ostali od 12. travnja", naglasila je članica Neformalne grupe i jedna od inicijatora prosvjeda Delila Klovo-Kajić.

Kanton Sarajevo

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja u KS, povodom zaključka Vlade Kantona Sarajevo od 16. travnja o pokretanju nastavnog procesa po kombiniranom modelu od 19. travnja, izražava ozbiljnu zabrinutost zbog tog zaključka i upućuje upozorenje Vladi i Ministarstvu za odgoj i obrazovanje KS jer može doći do ozbiljnih posljedica u primjeni zaključka.

- Smatramo da je Vlada KS ishitreno postupila ne uvažavajući činjenično stanje u vezi s cjelokupnom trenutnom epidemiološkom situacijom kao i u vezi s ukupnom organizacijom nastavnog procesa i iskustvima s kombiniranim modelom nastave. Ne razumijemo zbog čega je Vlada KS 16. aprila na svojoj službenoj internet stranici obznanila da je tjedna Incidencija 219, a istog dana u poslijepodnevnim satima donijela odluku suprotno smjernicama iz Covid semafora Zavoda za javno zdravstvo KS, po kojem se postupalo u prethodnom periodu i prema kojem se u slučajevima tjedna Incidencija preko 185 organizira online nastava", navode Kantonalnog odbora SSOOiO KS.

Tuzlanski kanton

Nakon što su nadležni u Tuzlanskom kantonu odlučili da će se nastava na sveučilištima, visokoškolskim ustanovama, u srednjim i osnovnim školama realizira u školskim klupama pokrenuta je peticija protiv takve odluke koju je do sada potpisalo više od 13.000 ljudi.

Potpisnici peticije tvrde da kontinuirano dolazi do pogoršanja epidemiološke situacije zbog čega traže da se odustane od takve odluke te da se nastava nastaviti održavati putem online platforme.

Kopirati
Drag cursor here to close