Dani prava

Okrugli stol u Mostaru: Koje su obveze BiH na putu k Europskoj uniji?

''Konkretna tema ovog skupa jeste 'Obveze Bosne i Hercegovine na putu k Europskoj uniji', a riječ je o jednom projektu koji se odnosi na jačanje studija prava EU u zemalja Jugoistočne Europe''
Sci-Tech / Obrazovanje | 08. 07. 2019. u 11:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Okrugli stol 'Dani prava Europske unije 2', u organizaciji Pravnog fakulteta Univerziteta 'Džemal Bijedić' održan je, u ponedjeljak 8.srpnja, u Mostaru.

''Konkretna tema ovog skupa jeste Obveze Bosne i Hercegovine na putu k Europskoj uniji, a riječ je o jednom projektu koji se odnosi na jačanje studija prava EU u zemalja Jugoistočne Europe'', poručila je to uoči okruglog stola dekanica Pravnog fakulteta Alena Huseinbegović.

Uoči ovog skupa, predstavnicima medija su se obratili i profesori Azra Hadžiahmetović i Edin Rizvanović koji su istaknuli važnost ove teme za budućnost i mišljenja EU. O mišljenju Europske komisije u zahtjevu BiH za članstvom, govorio je prof. Rizvanović, istaknuvši kako ono kazuje dosta toga.

''Mišljenje je podijeljeno u četiri segmenta i razvrstano u 14 najvažnijih točaka. Ono što je znakovito su pojedine odrednice koje su, u odnosu na BiH, stigle malo prekasno. Recimo sistem odlučivanja u konkurencijskom vijeću, on postoji od 2005.godine, a sad nam EU sugerira da ga trebamo promijeniti, što nikad prije nije radila. Isto tako spominje se da je potrebno osigurati funkcioniranje parlamentarnog odbora za Stabilizaciju i pridruživanje, pri tom ne spominjući glavni organ u SSP-u a to je Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje. Izostavljanjem Vijeća iz ove priče kazuje da se EU ne žuri sa prijemom BiH u punopravno članstvo'', istaknuo je prof. Rizvanović.

Ovo je drugi put da je Pravni fakultet Univerziteta 'Džemal Bijedić' domaćin jednog ovakvog okruglog stola.

Kopirati
Drag cursor here to close