Kriteriji upisa

Roditelji ministarstvu: Točno odredite bodovanja za upise u srednje škole

Kriteriji upisa u srednje škole nisu precizno definirani
Sci-Tech / Obrazovanje | 25. 07. 2018. u 12:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upravni odbor Udruge roditelja Naša djeca 2014. na svom Faceboo profilu izrazio je nezadovoljstvo kreterijima upisa djece u srednje škole, jer se kako kažu brojne škole ne pridržavaju tih kriterija, koji nisu precizno definirani.

''Iako je Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ donijelo kriterije za upis u srednje škole, tih kriterija se nisu sve škole pridržavale. Naime, bodovi dobiveni na osnovu natjecanja nisu jasno definirani, tako da ne znamo šta spada u umjetnička natjecanja, a šta u športska, itd. Apsurdno je da npr. državna natjecanja iz matematike koja organizira Udruga matematičara Ruđer Bošković i natjecanja Glazbene škole se ne boduju, a određena športska natjecanja kao ekipni šport se boduju.  Od Vas tražimo da točno odredite koja natjecanja se boduju za upise u srednje škole'', poručili su roditelji, koji ne žele djecu izlagati nepotrebnom stresu i pripremama za natjecanja koja se nigdje ne vrednuju.

''Drugi problem na koji želimo ukazati je hiperinflacija odlikaša pri upisu u srednje škole.
Postalo je nemoguće napraviti normalnu selekciju.  Mada je Pravilnik o ocjenjivanju propisao da se uskladi ocjenjivanje, nije usklađeno. Rangiranje na temelju ocjena iz osnovne škole je neprecizno i nepravedno iz jednostavnog razloga što u različitim školama vladaju različiti kriteriji. Razlike su drastične. Zašto savjetnici iz Ministarstva ne reagiraju barem na najveće ekstreme? U nadi kako ćete imati razumiijevanja za naše nezadovoljstvo te kako ćete poduzeti mjere kojima ćete vratiti djeci i roditeljima nadu u pravičan obrazovni sustav, srdačno Vas pozdravljamo'', napisali su iz Udruge roditelja 'Naša djeca 2014.' na Facebook profilu.

Kopirati
Drag cursor here to close