Save The Children

Obučavaju se polaznici domaćeg CSI: Cyber odjela

Policijski stručnjaci upotrebom digitalnih sustava za forenziku pomažu u sprječavanju seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja djece u digitalnom okruženju
Sci-Tech / Obrazovanje | 19. 12. 2020. u 00:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pet policijskih stručnjaka (tri iz Federalne uprave policije i dva iz Policije Brčko distrikta) u proteklih sedam dana sudjelovali su u obukama Osnove mobilne forenzike CMFF (Cellebrite Mobile Forensics Fundamentals), Certifikacija Cellebrite operatera CCO (Cellebrite Certified Operator) i Cellebrite certificirani fizički analitičar CCPA (Cellebrite Certified Physical Analyst.)

Obuke su organizirale kompanije SHOT* iz Zenice i CELLEBRITE* iz Izraela u okviru projekta „Prevencija i rad na sprječavanju seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja djece u digitalnom okruženju u Bosni i Hercegovini“ koji provodi organizacija Save The Children.

Polaznici su prošli kroz edukaciju koja omogućava istražiteljima da identificiraju hardver mobilnih uređaja i da razumiju digitalni forenzički postupak.

Polaznici su također izučili osnovnu analizu izvađenih podataka s uređaja te na koji način generirati izvještaje pomoću softvera UFED Reader.

Cellebrite UFED Reader je digitalna aplikacija namijenjena za forenzičke istražitelje ili istražitelje koji imaju potrebu da dijele izvještaje o digitalnoj forenzičkoj analizi mobilnih uređaja s drugim ovlaštenim osobljem, kao što su kolege istražitelji, vještaci, analitičari, advokati, tužioci i mnogi drugi. Navedeni softver pored tehnologije otključavanja zaključanih telefona omogućava i skidanje svih podataka s telefona kao i podataka koji su obrisani.

''Ova obuka omogućava educiranje stručnjaka o osiguravanju standardiziranog i odgovarajućeg prikupljanja informacija tj dokumentacije i pohrane dokaza pogotovo u slučajevima seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja djece u digitalnom okruženju, što će dovesti do veće vjerojatnosti identifikacije, procesuiranja i osude počinitelja takvih dijela'', izjavila je Koordinatorica Programa Save the Children, Aida Ivković.

Obukom koja je provedena predstavljeni su i noviteti u oblasti digitalne forenzike te su tako ojačani policijski kapaciteti u otkrivanju počinitelja cyber kriminala.

''S obzirom na to da je u današnje vrijeme pojava cyber-kriminala dramatično porasla ponajviše zbog napretka u informacijskoj tehnologiji, te je sve veći broj izvedenih krađa, prevara, dječje pornografije, seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja djece u digitalnom okruženju i drugih zlonamjernih radnji, smatramo da će obuka koja se provela uveliko dati potporu edukaciji naših policijskih stručnjaka kada je u pitanju digitalna forenzika. Smatramo da ako se osiguraju dodatna ulaganja u razvoj ove discipline kako u materijalne tako i u ljudske resurse, trebalo bi da se smanje ozbiljni problemi prijetnji od svih nabrojanih vrsta kriminala'', naglasio je Kenan Ključanin, direktor SHOT Zenica.  

Osnove mobilne forenzike  samo je dio niza edukacija iz oblasti forenzike koje su se također sastojale od korištenja kompaktnih sistema za forenziku digitalnih uređaja, sačinjavanja izvještaja iz sirovih podataka, kao i predstavljanje tih podataka na sudu.

Nakon završenih obuka polaznici će polagati ispit, te nakon uspješno položenog ispita dobiti odgovarajući certifikat.  

''Naši policijski stručnjaci djeluju u jednom zahtjevnom sistemu s aspekta sredstava za opremu i alate potrebne za digitalne dokaze. Zahvaljujući Save the Children organizaciji nastojimo pratiti svjetske trendove i držati korak s kolegama koji se bore protiv kriminala u digitalnom obliku, a koji ne poznaje granice. Sa znanjima dobivenim na ovim obukama bit ćemo spremni za rad na sprječavanju seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja djece, u eri digitalizacije i digitalnog okruženja u kojoj su djeca sve više prisutna'', rekao je jedan od polaznika obuke.

Kopirati
Drag cursor here to close