Jakov Pehar

Bolonjski proces je totalni promašaj

Obrazovanje nije trošak, obrazovanje je investicija u budućnost
Sci-Tech / Obrazovanje | 12. 06. 2018. u 14:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena 

Okrugli stol ''Prilagodba obrazovnog sustava BiH europskom kvalifikacijskom okviru'', čiji su organizatori Asocijacija za studije europske zajednice (ECSA) u BiH, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Mostaru i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti BiH održan je u utorak u Mostaru.

Predsjednik Asocijacije za studije europske zajednice (ECSA BiH) profesor Vinko Kandžija kazao je kako je obrazovanje "kao laboratorij" koji će prije ulaska BiH u EU pridonijeti približavanju BiH europskim integracijama.

Ocijenio je kako europski kvalifikacijski okvir govori o mobilnosti studenata i profesora te o iskustvima koje EU ima sa zemljama istočne i zapadne Europe, kao i o tome kako i na koji način obrazovanje može pomoći uključivanju BiH u Uniju.

Profesor Kandžija upozorio je i mala ulaganja u obrazovanje.

Obrazovanje nije trošak, ocijenio je, obrazovanje je investicija u budućnost, a učinkovito obrazovanje donosi novi proizvod bez kojega se ne može naprijed.

Naglasio je kako je mostarsko sveučilište jako razvijeno i da ima dobar kadar koji se može usporediti sa svim sveučilištima u svijetu.

Istovremeno, akademik Jakov Pehar smatra kako je "Bolonjski proces totalni promašaj od kojega ništa nismo naučili".

Po njegovom mišljenju, treba raditi na prihvatljivom modulu koji odgovara domaćem obrazovnom sustavu.

Akademik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti BiH Frano Ljubić, pak, naglašava kako je važno da se studenti mostarskog sveučilišta obrazuju kao studenti u europskim zemljama.

''Gospodarske krize su prisutne u svim zemljama, a najnerazvijenije zemlje su izišle iz krize jedino ako su ulagale više u obrazovanje i znanost. Nadam se da će ljudi koji vode ovu državu konačno to shvatiti'', poručio je Ljubić.

Spomenuti okrugli stol održan je u okviru projekta Europske unije ''Experiences of Slovenia and Croatia to support Accession of Bosnia and Herzegovina to the EU''.

Kopirati
Drag cursor here to close