Djeca rata djeci mira

Obrazovanje kao oružje vladajućih za održavanje podjela među narodima

Kako napraviti korak ka unapređenju cjelokupnog procesa izgradnje mira i razvoja kritičkog mišljenja ali i građanske svijesti kod svih aktera društva
Sci-Tech / Obrazovanje | 05. 12. 2019. u 08:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje ''Integra'' je kao završnu aktivnost projekta ''Djeca rata djeci mira'' organizirala radni sastanak za predstavnike ministarstava i srednjih škola koje su sudjelovali u implementaciji, a kojem su prisustvovali i demobilizirani maloljetni borci/branitelji ARBiH, VRS i HVO.

Cilj sastanka je bio pružiti osvrt na dosadašnje aktivnosti te razgovarati o poboljšanju, promjeni ili uvođenju dodatnih stavki koje bi u budućnosti pozitivno utjecale i potpomogle ideje projekta,  a jedna od njih je spoj formalnog i neformalnog obrazovanja kada su teme pomirenja odnosno otvorenog razgovora o konfliktu u pitanju.

Tijekom sastanka, potvrđena je  važnost uvođenja organiziranih edukacija koje se tiču razvoja određenih vještina i kompetencija iz domena upravljanja konfliktom, kritičkog promišljanja, razumijevanja stereotipa i predrasuda u redovan plan i program.

Kao i veće sudjelovanje nastavnog kadra u sličnim inicijativama nevladinog sektora, u prvom redu edukacijskih kampova koje će omogućiti sigurnu sredinu za otvoren razgovor o svim temama i povezivanje na ljudskom nivou koji nadvladava uobičajene etničke, nacionalne podjele.

''Obrazovanje u našoj državi je pod značajnim utjecajem politike i interesa vladajućih struktura i dobrim dijelom služi kao oruđe za naglašavanje ili barem održavanje podjela među narodima koji na ovim prostorima žive. Nažalost, plan i program se teško može mijenjati, međutim, okupljanjem mladih iz različitih krajeva BiH na jednom mjestu, osiguravanjem prilike za otvoren dijalog, razmjenu mišljenja i iskustava,  ne samo njima, već i nastavnicima koji stoje između nastavnog plana i njih, možemo napraviti značajan korak ka unapređenju cjelokupnog  procesa izgradnje mira i razvoja kritičkog mišljenja ali i građanske svijesti kod svih aktera društva'', rekla je Maja Alihodžić iz udruženja Integra.

Na sastanku je prikazana i radna verzija filma ''Kamp mira'' koji je nastao tijekom Mirovnog kampa na Boračkom jezeru a koji približava atmosferu druženja, radionica te ostalih aktivnosti  i približava spontano, čak i osobama koje se ne bave kroz svoje radno djelovanje temama mira, konačne ideje koje projekt zastupa.

''Nastavnici su ti koji svojim stavovima značajno utječu na tijek održavanja nastave, i aktivno  doprinose razvoju  pozitivne, otvorene klime pogodne za iskreno iznošenje i razmjenu stavova. Iz tog razloga, neophodno je dati im  priliku za dijalog s kolegama iz drugih krajeva BiH sa ciljem osvještavanja vlastitih procesa vezanih za transgeneracijski prijenos traume i jačanja pedagoške uloge koja uvijek ide ka povezivanju i osnaživanju kritičke svijesti, multietničnosti i tolerancije'', rekla je Renata Krstanović, gestalt terapeut iz Udruženja Integra.

Kopirati
Drag cursor here to close